FOTO  Misa zahvalnica za SHKM: Susret ćemo završiti u Rimu!

SHKM Dubrovnik 2014, Dubrovnik, rim, misa
Ovom veličanstvenom misnom slavlju, na kojem su se osjetile radost i zahvalnost za veliki događaj SHKM-a, prisustvovao je veliki broj mladih, tako da niti klupe nisu bile dovoljno, već su mladi sjedeći na podu ispunili i ostatak katedrale.

Biskup je svoju propovijedi započeo jednim poznatim pitanjem: „Gledajući posljednjih mjeseci, a osobito ova 2-3 dana, rastvoreno srce Dubrovnika u svim njegovim dimenzijama, nekako mi se spontano nameće jedno pitanja tamo negdje s početka 90-tih izgovoreno na jednoj polnoćki: 'A đe ovo ima?' Evo doista, đe ovo ima? Ima u Dubrovniku, ima u Dubrovačkoj biskupiji koja je naučila lekciju današnjeg evanđelja: uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca. Od njega smo učili. A on na jednom mjestu kaže: blaženije je davati nego primati!" Biskup je iskazao svoju radost zbog održanog Susreta, te nakon što je mnogima zahvalio, na kraju je ipak izdvojio jednu skupinu: „To su naši mladi, to ste vi, dragi volonteri i volonterske, to ste vi poštovani pripadnici našeg biskupijskog zbora, to je ovaj prekrasni bend.", a govoreći o radosti i preobrazbi na misnom slavlju u Gružu, posebno je istaknuo jednu skupnu volontera: „Ima jedna kategorija koja nije to osjetila, to su oni posebno izmoreni i opterećeni. To su oni volonteri koji uopće nisu mogli sudjelovati na misnom slavlju, nego su se mučili s autobusima ili su morali dežurati u dvoranama. Vas osobito želi pozdraviti, vama osobito zahvaliti, vas uputiti na Gospodina". Na kraju biskup je najavio i krunu SHKM-a kao znak da se ne želi stati na Susretu, nego da se želi nastaviti zajednički hod naprijed: „Mislim da ovaj Susret ne možemo završiti u Dubrovniku, povezali smo se s Rimom, mislim da ga trebamo završiti na jednom zajedničkom zahvalnom hodočašću u Rim, pa evo to ono na što vas ja pozivam istovremeno dajući zadaću Vijeću za mlade Dubrovačke biskupije da porade i na tom projektu!"

Nakon misnog slavlja koje je svojim pjevanjem uljepšao Biskupijski zbor mladih, druženje je nastavljeno u samostanu sv. Klare gdje su organizatori još jednom izrazili svoju neizmjernu zahvalnost volonterima, bez kojih Susret ne bi bio niti zamisliv, a kamoli izvediv.