Misa za Branitelje i žrtve Kevine jame u mjestu Radošić

kevina jama, misa
...održat će se misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje kao i za žrtve koje svoje posljednje počivalište imaju u Kevinoj jami.

Sat vremena ranije, u 10 sati, održat će se molitva i odriješenje za sve poginule branitelje Kaštela i Kaštelanske zagore na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima na Malačkoj.

Po završetku mise, u 12 sati, pred Kevinom jamom uslijedit će molitva i odriješenje za nevine žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća.

Kevina jama je tipična kraška jama koja se nalazi u Dalmatinskoj zagori blizu sela Radošić na teritoriju općine Lećevica i od Splita je udaljena oko 30 kilometara.

U narodu je jama na sjevernim padinama Kozjaka desetljećima bila poznata kao stratište u koje su nakon egzekucije bili bacani leševi. To se događalo najviše pri kraju i nakon Drugog svjetskog rata i u jami su uglavnom završavali pojedinci koji su tada bili označeni kao 'suradnici okupatora' i neprijatelji novog komunističkog poretka.

Iako su pojedinci vjerojatno na neki način surađivali s okupatorima u vrijeme talijanske i nakon rujna 1943. godine njemačke okupacije, skandalozno je što su ti ljudi na stratištu redovito završavali bez sudske odluke, a u sklopu represivne osvete dalmatinskih antifašista. Kevina jama nije bila iznimka, na kraškom području Dalmacije i Hrvatske postoje, kao primjerice i u susjednoj Sloveniji, deseci i stotine sličnih kraških jama u koje su bili bacani ljudi, žrtve svih sukoba, ratova i represivnih obračuna i osveta

Tekst i foto by;Ivica Lozina