Minus Croatia Airlinesa u prvih šest mjeseci gotovo 80 milijuna kuna

Croatia Airlines
Croatia Airlines je prvo je polugodište ove godine završio s gubitkom u poslovanju od 79,6 milijuna kuna, no u domaćem avioprijevozniku pohvalili su se kako je to najbolji financijski rezultat u posljednje četiri godine. Naime, u istom periodu prošle godine gubitak je iznosio 16,4 milijuna kuna više, i to ako se izuzme prodaja slotova na zračnoj luci Heathrow u visini od 138,6 milijuna kuna.

U CA pojašnjavaju kako im najveći rizik poslovanja predstavljaju negativni efekti cijene mlaznog goriva te im je trošak goriva u prvom polugodištu 2018. godine veći je za 24,3 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

U prvih šest mjeseci 2018. godine prevezeno je 949.007 putnika, što je 5 posto više u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, uz nešto veću popunjenost. Tako su se i prihodi od putničkog prometa povećali za 9 posto, dok su ukupni operativni prihodi veći za 4 posto u odnosu na ostvarenje prvog polugodišta 2017. godine.

Operativni rashodi u istom su razdoblju porasli za 2 posto u odnosu na ostvarenje istog razdoblja 2017. godine, pri čemu su najznačajniji porast zabilježili troškovi letenja (+8 posto), koji su uzrokovani rastom cijene goriva na tržištu. Veći su i troškovi usluga putnicima, ali i troškova reklamacija za 5 posto.

U prvih šest mjeseci 2018. godine investicije su iznosile 82,6 milijuna kuna i najvećim su dijelom vezane uz ulaganja u flotu.

 

vijesti.hr