Milanovićev potez nominiranja Vesne Pusić za čelno mjesto u UN-u je udar na državu i Ustav

Zoran Milanović, sdp h, Vesna Pusić, Zoran Milanović, ISIL, bild, most i Domoljubna koalicija , Domoljubna koalicija, Zoran Milanović
Potez predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića, kojim je potajice nominirao svoju kolegicu Vesnu Pusić za mjesto glavne tajnice Ujedinjenih naroda, nečuven je i skandalozan te predstavlja udar na državu i Ustav, rekao je u petak u Zagrebu međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.
Kovač je to rekao na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare u sjedištu HDZ-a, naglasivši kako je javnost iz medija saznala o Milanovićevoj potpori kandidaturi šefice hrvatske diplomacije Vesne Pusić.

»Nečuveno je, nevjerojatno i skandalozno da se takva odluka skriva od javnosti i da je uopće donosi tehnička vlada«, rekao je Kovač novinarima.

Ustvrdio je da vlada o tome nije pokrenula nikakvu raspravu u Hrvatskome saboru, da javnost uopće nije bila upućena u namjere vlade da tako postupi, niti je predsjednica Hrvatske, kao državna poglavarka, bila s time upoznata, a »ona po Ustavu sudjeluje u oblikovanju vanjske politike, čak i kada je riječ o postavljanju veleposlanika, a ovdje je po srijedi kandidatura za glavnu tajnicu UN-a«.

»Tu je riječ o udaru na državu, na Ustav, na institucije i demokratsku praksu u Republici Hrvatskoj«, ustvrdio je dužnosnik HDZ-a.

»Gospodin Milanović, na žalost, ponaša se prema Republici Hrvatskoj kao prema svojoj prčiji, što je neodrživo«, kazao je Kovač, dodavši da će nakon 8. studenoga Hrvatska biti ponovno zemlja u kojoj će na prvom mjestu biti država, a tek onda stranke i na kraju pojedinci, suprotno od ponašanja današnje vlasti.

Na novinarski upit hoće li javno protivljenje jedne od najjačih hrvatskih stranaka kandidaturi hrvatske političarke za važno mjesto u svjetskoj politici našteti Hrvatskoj, međunarodni tajnih HDZ-a propustio je dati izravno odgovor.

Tek je rekao da bi HDZ bio sretan i zadovoljan da ga se konzultiralo i da ga je »netko nešto pitao o kandidaturi Vesne Pusić«.

Kovač je rekao da premijer Milanović nikada nije pozvao nikoga iz HDZ-a na razgovor »o bilo čemu«, ustvrdivši da će HDZ kada dođe na vlast za takve odluke konzultirati oporbu, što je, rekao je Kovač, i činio uvijek kada je bio na vlasti.

Međunarodni tajnik HDZ-a na kraju je rekao da je današnja odluka (premijera Milanovića) trebala biti prepuštena novoj vladi, jer je »na ovaj način osakaćena kandidatura gospođe Pusić, koja i onako neće proći«.

Hina