MILANOVIĆ 'Kad je trebalo dati milijune kuna novca iz hrvatskog proračuna mostarskom Sveučilištu bili smo tu'

Politika, sučeljavanje , predsjednički izbori, predsjednički kandidati, vanjska politika, Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović, sučeljavanje , predsjednički kandidati, Hrvatska

Na večerašnjem sučeljavanju predsjedničkih kandidata postavljena su im brojna pitanja iz političkog, gospodarskog, društvenog i ostalih područja javnog života.

Na izjavu voditelja emisije kako prvi krug izbora pokazao da su birači u BiH birači HDZ-a, Milanović koji iz prvog kruga nosi 3 posto prednosti poručio je da u njemu nema nimalo gorčine i ljutnje.

"Tu sam da pomognem. Kad je trebalo dati milijune kuna novca iz hrvatskog proračuna mostarskom Sveučilištu 2015. godine, bili smo tu na molbu Dragana Čovića, usput budi rečeno i Ljerke Ostojić, rektorice Sveučilišta. Ulagali u niz projekata, targetirano, ciljano, od Sarajeva, i katoličkih objekata, škola... Moje srce je mirno".

Na njegov opširan komentar Kolinda Grabar - Kitarović je izjavila: "Svaka čast. Zahvaljujem vam na tome što ste ulagali u BiH".

Milanović je zatim aktualnu predsjednicu upitao je li ona iz Bosne i Hercegovine, na što je Kitarović rekla "Ne, nisam, ali brinem o BiH i pravima hrvatskog naroda u BiH. Kad je riječ o njihovim pravima, bilo bi dobro da možda njih malo više slušate."

 "Ja sam bio dolje 20 puta", rekao je SDP-ovov kandidat Milanović na upućenu kritiku.

Kolinda Grabar Kitarović poručila je Milanoviću kako on Hrvate u BiH smatra slučajnim državljanima, odnosno drugorazrednim državljanima, te dodala kako im želi oduzeti biračko pravo koje je jedno od temeljnih prava državljana RH.

"Kad sam ja to rekao? Hajde, molim vas. Postavljam vam pitanje na koje opet nećete odgovoriti. Kad sam ja to rekao osim što smo 2010. godine na moje traženje uveli odredbu prema kojoj se glasa u konzulatima i veleposlanstvima", odgovorio je.

"Već godinama, kao veleposlanica Hrvatske u Washingtonu i ministrica prije toga zalažem se da BiH uđe u Akcijski plan za članstvo u NATO-u zato što bi to pružilo mogućnsot toj državi u kojoj su Oružane snage BiH jedan od integralnih faktora da se krene u daljnje reforme i da se pomogne BiH na putu prema EU. Držim da Hrvati to prepoznaju. Ja sam isto tako bila jako puno puta u BIH, odlazim vozilom kako bih pokazala koliko su zapravo Zagreb i Sarajevo blizu, i kako bismo trebali surađivati i rješavati otvorena pitanja", zaključila je kandidatkinja HDZ-a.

"Avionom se u Mostar ne smije ići, a u Sarajevu je uglavnom magla tako da... Nije bilo optimalno kada je gospođa Kitarović otišla kod predsjednika Erdogana u Tursku lobirati za interese Hrvata za izmjene Izbornog zakona. To nema šanse na uspjeh čak radi štetu Hrvatima što vi sigurno niste namjerno htjeli napraviti. Erdogan nije demokratski lider. On je sugovornik, ali nije demokratski lider", smatra Milanović.

Kitarović je pojasnila kako je jedna stvar što su mediji izvještavali,a druga što su stvarno razgovarali. "Razgovarali smo o BiH i kako da riješe neka unutarnja pitanja, ali to je stvar naroda i građana u BiH."

Hercegovina.info