Milanović: Bit ćemo partneri i najbliži prijatelji bh Hrvata

Zoran Milanović, supruga, Zoran Milanović, Hrvati u BIH, pomoć, Zoran Milanović, Hrvati u BIH, Zoran Milanović, Sarajevo, Mostar, Zoran Milanović, Sanja Milanović, rastava, BIH, Zoran Milanović, Zoran Milanović, Milan Bandić, kriza, Zoran Milanović, sdph, predjednički izbori, izbori u RH, Hloverka Novak Srizić , Zoran Milanović, Zoran Milanović, premijer Vlade RH, kletva kralja Zvonimira, Zoran Milanović, BIH, Zoran Milanović, Zoran Milanović, DORH, Saborski zastupnici
...izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović za Obzor, podlistak Večernjeg lista.

Kakva će biti politika prema BiH, posebice Hrvatima?

Razvojna i optimistična. Naš je stav da se bosanskohercegovačkim Hrvatima mora zajamčiti jednakopravnost koju sada nemaju. Oni su u Bosni i Hercegovini u najslabijem položaju, što je dugoročno neodrživo i za njih i za hrvatski državni interes. Želio bih da jedno od mojih prvih inozemnih putovanja bude posjet BiH. Želim otići u Sarajevo i Srebrenicu, ali i u Mostar i Široki Brijeg. Razgovarat ćemo sa svima. Nećemo se postavljati kao patroni Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, ali mi jesmo njihovi bliski partneri i najbliži prijatelji.

Ovo nije samo poštovanje ustavnih kategorija, nego respektiranje stanja koje je nastalo zbog povijesnih okolnosti. Cilj nam je da s Bosnom i Hercegovinom uspostavimo dobre i stabilne odnose, da se postigne visoka pravna sigurnost i poticajan poslovni ambijent za sve naše tvrtke koje žele poslovati s BiH i unutar Bosne i Hercegovine.

Kojim će redom ići posjet?

BiH je država članica UN-a i ona ima svoj glavni grad, a to je Sarajevo. Isto tako, kao hrvatski premijer smatram da moram posjetiti hrvatski narod u BiH i otvoreno razgovarati s predstavnicima naroda. Kako političkim, tako i duhovnim predstavnicima te gospodarstvenicima. Prije svega zanima nas status bosanskohercegovačkih Hrvata i poslovanje naših poduzeća.

Što će za Hrvate iz BiH značiti ulazak Hrvatske u EU? Blagodati s obzirom na to da gotovo svi imaju hrvatska državljanstva ili pak novi val iseljavanja, zbog kojeg bi ipak trebalo poduprijeti treći entitet?

Većina Hrvata ima hrvatsko državljanstvo i imat će prava koja imaju i svi drugi hrvatski državljani prema EU. Ova tema nije ni otvarana u pregovorima s EU. Ne bih volio da ulazak Hrvatske u EU rezultira intenzivnijim iseljavanjem Hrvata iz BiH jer je BiH jednako hrvatska kao što je srpska i bošnjačka.

Naš je načelni stav da se bosanskohercegovačkim Hrvatima mora zajamčiti jednakopravnost, koju oni trenutačno nemaju. Oni su u najslabijem položaju, što je dugoročno neodrživo.

Hoće li se osnovati Središnji ured za dijasporu?

Hoće, riječ je o Središnjem uredu za Hrvate izvan domovine kao što smo to i najavili u Saboru. Vrlo brzo će biti u funkciji, a vodit će ga nestranačka osoba.

Hoćete li nastaviti projekt pelješkog mosta?

Drago mi je da ste to nazvali pelješkim mostom, a ne autocestom S kolegama iz BiH razgovarat ćemo prije svega o prometnom koridom od sjevernog prema južnom dijelu Dubrovačke županije. Ako je to bilo moguće u DDR-u u vrijeme Hladnog rata, onda je moguće i u prometu između jedne članice EU i države koja će to uskoro biti, između dvije susjedne i prijateljske zemlje. Interes je povezivanje Dubrovnika sa sjevernim dijelom županije i ostatkom Hrvatske. To je bit, a pelješki most je posve druga priča.