Milan Bandić: Sve je više razloga za vjerovati da je riječ o političkom procesu

Milan Bandić, Facebook socijalna mreža, Milan Bandić, Zvonimir Hodak, Milan Bandić, politički proces, ivo banac, Miroslav Tuđman, Milan Bandić, rođendan, Milan Bandić, Nova stranka, gradonačelnik Zagreba, sdp h, HDZ Hrvatske, Milan Bandić, novinarka, prijetnje
...Milana Bandića uz jamčevinu od 15 milijuna kuna u nekretninama, ali uz određenu mjeru zabrane obavljanja funkcije, Ivo Banac, Pavle Kalinić, Miroslav Tuđman i Pero Kovačević rekli su nam kako sada više nego ikad vjeruju da je riječ o političkom procesu.

„Ja mislim da ima sve više razloga za vjerovati da je riječ o političkom procesu. Nisu ga mogli držati beskonačno unutra", rekao je u razgovoru za direktno.hr profesor Ivo Banac.
„Ovaj uvjet je zamjena za ono što se htjelo postići zatvaranjem, a to je da ne obavlja funkciju", dodao je Banac.

Rekao je kako vjeruje da Uskokova žalba neće proći, a smatra kako Bandićevo skriveno obavljanje funkcije neće biti moguće.

„Ne vidim kako će to biti moguće, jer je druga vrsta problema kako će se odnositi prema odluci. Mogu ga vratiti u zatvor".

Uz to, pitanje je što će se dogoditi u daljnjoj istrazi.

„On je u jednoj neugodnoj situaciji, ne zna se kada će se pokrenuti proces i hoće li ga uopće biti", rekao je Banac.

Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, rekao nam je kako se "poklopio niz činjenica koje od samog početka potvrđuju da se radi o političkom obračunu".

Tuđman: Po svemu sudeći, ovo je politički proces

HDZ-ov stručnjak za sigurnost Miroslav Tuđman, za direktno.hr ranije je podsjetio kako je uoči predsjedničkih izbora 2009. godine preko Wikileaksa državni odvjetnik Mladen Bajić političkom tajniku američkog veleposlanstva Chrisu Zimmeru rekao kako Bandića istražuju, ali da nemaju dovoljno dokaza.

Tuđman nam se javio i nakon odluke suca istrage.

„Rekli su da ne smije obavljati funkciju. Po svemu sudeći, po onome što pričaju odvjetnici, Krsnik, Miljević i ostali, ovo je politički proces. Te optužnice su toliko tanke da ova odluka suda nije čudna"", kazao je Tuđman.

„Ovo ima političke konotacije i stoje optužbe da je ovo naručeno", zaključio je Tuđman.

Pravni ekspert Pero Kovačević kaže da je, nakon odluke izvanraspravnog vijeća, bilo očekivano da Županijski sud pusti Bandića da se brani sa slobode.

„Sada je očito da su Bandićevi branitelji bili u pravu kada su upozoravali da su uhićenja i pritvor bili pretjerani te da se postupak mogao voditi i bez te parade. Osim toga, sada je i više nego očito da je Hrvatska vrlo selektivna pravna država pa se u jednom slučaju nekoga progoni za nešto što netko drugi slobodno može činiti. Primjerice, Miro Laco je uhićen i tereti se jer je dozvolio da se službenim automobilom Mila Horvat vozi u bolnicu, dok je premijer Milanović službeni avion iskoristio da bi privatno otišao na Krk i nikome ništa. Po tom kriteriju bi i premijer trebao odgovarati, jednako kao i Miro Laco", ističe Kovačević.

Dodaje potom da ovako ispada da bi se svakome u Hrvatskoj moglo dogoditi da bude uhićen i pritvoren ako iz nekog razloga smeta političarima na vlasti.

„Skandalozno je da DORH još nije reagirao na tvrdnje Milijana Brkića, koji je za više medija izjavio da premijer utječe na ministra Ostojića i PN USKOK te da im daje naloge koga treba uhititi. DORH je istog trena morao pokrenuti istragu o tome, a morao se sastati i Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Jer Vaso Brkić je bio zamjenik ravnatelja policija, a radio je i u obavještajnoj zajednici, što znači da ima dobre informacije. Dobro je, u svemu ovome, što je Hrvatska danas članica EU, jer Europska Komisija sigurno neće mirno gledati na ovako neviđene skandale", zaključuje pravni ekspert Pero Kovačević.

Predsjednica ORaH-a, Mirela Holy kazala je da kao saborska zastupnica ne može komentirati pravosudne odluke, jer bi se to moglo shvatiti kao pritisak na pravosuđe.

"Nisam izgubio vjeru u pravosudni sustav i nadam se da sve što rade, rade po slovu zakona", kratko je kazao Silvano Hrelja, predsjednik HSU.

Iz HNS-a su samo poručili da će se o ovom slučaju očitovati tek kada dobiju sve relevantne informacije.

Vecernji.hr