Milan Bandić ostaje u istražnom zatvoru

Milan Bandić
...na određivanje istražnog zatvora, objavili su u srijedu navečer, pozivajući se na neslužbene izvore, HTV i RTL.

HTV navodi da je su prihvaćene tvrdnje Uskoka da je Bandić na slobodi ometao kazneni postupak, utjecao na svjedoke odnosno prekršio uvjete o jamstvu.

Pravomoćna odluka zagrebačkog Županijskog suda trebala bi biti objavljena u četvrtak.

Dvije žalbe na odluku o istražnom zatvoru koje su potpisali Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković, izvanraspravnom vijeću Županijskog suda poslane su u utorak.

Bandić se vratio u pritvor u Remetinec 10. ožujka, nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda prihvatio tvrdnje Uskoka da je na slobodi "postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo". Sudac je donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ta odluka pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti Vida Demarin istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić u krajem 2014. i početkom 2015. kao predsjednik te Zaklade sačinio i potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane toj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako te umjetnine nisu donirane Zakladi.

U aferi Agram sumnjiči ga se pak da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi "U ime obitelji" prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.