METKOVIĆ U VELIKOM PROBLEMU Novi granični režim: 'Postat ćemo geto!'

BIH, Hrvatska, granica, eu, granična policija, Terenski ured jug, granica, gužva, čekanje, carina, slovakinja, seks, granica, granična policija, šverc, granica, rampa, BIH, Hrvatska, Gorivo, lažne putovnice, granica, Klek, Grude, šverc, roba, granica, schengen, Neretva, schengen, granica, granica, čekanje, Gabela, unka, Makarska, šverc, mrtvac, granica, BIH, Europska unija, Metković, granična policija, BIH, granica, gužva, prosvjednici, Gabela polje, GP Doljani, blokada Doljana, Doljani, Hrvatska zemlja, granica, BIH, granica, granica između Hrvatske i BiH, Gabela, Metković, granica, granični policajac, granični prijelaz doljani, granični prijelazi, granični prijelaz, izdavanje viza, granični prijelaz doljani, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje, stanje na putevima, stanj

Na granici s BiH, točnije u jednoj ulici u gradu sprema se novi granični režim, rampe, kamere. Građani se protive i poručuju - 'ne želimo u geto, rušite nam ljudska prava', piše dnevnik.hr.

Iako su se stanovnici ulica Marka Marulića i S. S. Kranjčevića u Metkoviću bunili protiv novog graničnog režima, radovi su na čuđenje stanovnika u ponedjeljak žurno započeli. Međutim zaustavljeni su u utorak na zahtjev Grada.

Da stvari ostanu kakve jesu, bar zasada grad Metković je uputio službeni dopis MUP-u. "Da se pronađe rješenje koje bi uklonilo rampe s početka i na samom kraju ulice ili barem da se omogući nesmetan prolaz", kaže Nikola Grmoja (Most).

Novi granični režim glavna tema je na kavi u Metkoviću, no i do kafića bi se trebalo preko rampe. Stanovnici ne žele rampu, nadzorne kamere, jer time im se, kažu, uskraćuju temeljna prava na privatnost i slobodu kretanja.

Boje se da bi postavljanjem rampi i kamera, unatoč činjenici da je i do sada spomenuto pogranično područje bilo izloženo strogoj kontroli i povećanoj represiji granične policije, izvršila gotovo potpuna getoizacija i izolacija stanovništva.

"Ako oni taj put zatvore i tu nam opet stave rampu koju žele, a mi ne želimo, mi ćemo ovdje biti geto", kaže jedan ogorčeni Metkovčanin.

"Ovo je Hrvatska, pa što nemamo iste uvjete za življenje ko oni u Zagrebu, Splitu ili bilo gdje", pita Andrija iz Metkovića.

'Ovakav prijedlog nas želi staviti u jednu vrstu geta. Žele nas staviti u jedan zatvoreni sustav, koji bi imao jedan izlaz i jedan ulaz gdje bi svatko morao proći i dati svoju osobnu iskaznicu ili propusnicu ovisno da li ide na lijevu ili desnu stranu', rekao je predsjednik Udruge Susjed Petar Prusac.

Na sastanku koji je u ponedjeljak navečer održan u Metkoviću, prema izlaganjima ing. Ranka Primorca i prof. Nikole Glamuzine upitno je, je li sadašnja granica zapravo pravno utemeljena granica između RH i BIH.

"Uskladit ćemo potrebe ljudi na terenu i preuzetih obveza što se tiče samog ulaska u šengenski prostor, odnosno implementacije šengenskog sustava. Tako da mislim da ima prostora za dogovor", poručuje ministar policije Vlaho Orepić.

No projekt ima svu dokumentaciju, u skladu je sa Sporazumom između Republike Hrvatske i BiH o pograničnom prometu. U MUP-u ističu kao ne zadire u privatnost stanara Marulićeve ulice, a stanari najavljuju, ukoliko opet krenu radovi, kreću i prosvjedi.

Gdje je zapravo granica?

Naime, granica je postavljena na sadašnjem mjestu unatoč tome što upućeni smatraju da to prema AVNOJ-skim granicama ne bi trebalo biti tako.

Prema njihovom mišljenju, dužinom kanala koji se proteže 200-tinjak metara iza parcela kuća na vrhu Marulićeve ulice je zapravo razgraničenje između ove dvije države i prema tome bi cijela ulica sa pripadajućim parcelama bila u RH. Ovakvo razgraničenje je i prijedlog Udruge Susjed, a jednoglasno je podržan od strane svih prisutnih, kao rješenje postojećih pograničnih problema, a sve bi se utvrdilo uz posredovanje pograničnih komisija RH i BIH te stručnih eksperata.