Mesić totalno prolupao: želi li Crkva teret zločina pojedinaca prevaliti na cijeli hrvatski narod?

stjepan mesić, crkva, stjepan mesić, Politika, Franjo Tuđman, Ante Gotovina, ivan čermak, Mladen Markač, Stipe Mesić, Stipe Mesić, Croatorum, pismo, Franjo Tuđman, veljko kadijević, Mostar, hrvatski branitelji, Stipe Mesić, Stipe Mesić, Ured predsjednika Republike, povlastice, stjepan mesić
Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nije se libio kritika na račun biskupske komisije Iustitie et pax koja je pozvala vjernike da poste i mole tri petka u nizu kako bi haška presuda generalima Gotovini, Čermaku i Markaču bila oslobađajuća.
- Poziv vjernicima biskupske komisije eminentno je politički potez koji kako s vjerom, tako ni s poslanjem Crkve, nema ama baš nikakve veze. Iustitia et pax svjesno preuzima na sebe odgovornost za dodatno podizanje tenzija u našem društvu koje određeni politički krugovi i mediji ionako već tjednima podgrijavaju, indirektno - ali ne manje prozirno i jasno - pozivajući na prosvjede (možda i nerede?) u slučaju osuđujućih presuda - istaknuo je Mesić u priopćenju i podsjetio kako je Hrvatska inicirala osnivanje Haškog suda i obvezala se poštivati ga u svakom smislu.

Mesić upozorava i da presude za ratne zločine nisu presude Domovinskom ratu. Tvrdi kako je to osuda zločina pojedinaca.

- Pitam: želi li Crkva teret zločina pojedinaca prevaliti na cijeli hrvatski narod, odnosno sve građane Republike Hrvatske? I zašto - upitao se Mesić i rekao kako se zbog toga što je deset godina kao predsjednik govorio u ime naroda koji ga je izabrao osjetio dužnim progovoriti o ovoj tematici.

izvor: jutarnji list