Međunarodni znanstveni skup "Glagoljska tradicija u povijesti slavenske pismenosti"

glagoljica, Konstantin Ćiril i Metod, pismenost, Nadbiskupijski pastoralni institut, Zagreb, Odsjek za istočnoslavenske jezike i književnosti, Filozofski fakultet, otok Krk, glagoljica, hrvatske božićne pjesme , glagoljica, Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva
GLAGOLJSKA TRADICIJA U POVIJESTI SLAVENSKE PISMENOSTI
ГЛАГОЛИЧЕСКAЯ ТРАДИЦИЯ В ИCТOPИИ СЛАВЯНСКОЙ ПИCЬMEHHOCTИ
GLAGOLITIC TRADITION IN THE HISTORY OF THE SLAVONIC LITERACY

Mimo ondašnje političke volje i interesa te unatoč progonima kojima su bili izloženi ova su dva mudra i uporna Grka Slavenima osigurala osnovu svakoga razvoja i napretka - pismenost. Stvaranjem novoga pisma, glagoljice, prevođenjem liturgijskih knjiga na prvi slavenski opći književni jezik, starocrkvenoslavenski jezik, te živim djelovanjem u Moravskoj, Panoniji i Rimu Konstantin Ćiril i Metod su u duhu uvažavanja različitosti i prava svakoga naroda na jezični identitet poticali i njegovali slavensku samosvijest. Orući vlastite brazde u stoljećima koja su uslijedila slavenski su narodi, prosvijećeni ćirilometodskom djelatnošću i na njezinim temeljima, izgradili pojedinačne povijesti svojih jezika i književnosti.

U spomen na svoje prve učitelje i njihovo djelo u jubilarnoj godini 1150. obljetnice stvaranja slavenske pismenosti i književnosti (863. - 2013.) Staroslavenski institut iz Zagreba, Institut za slavistiku Ruske akademije znanosti iz Moskve, Odsjek za kroatistiku i Odsjek za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organiziraju međunarodni znanstveni skup „Glagoljska tradicija u povijesti slavenske pismenosti". Uz znanstvena izlaganja i okrugle stolove skup uključuje i popratni program: izložbe, promocije, predavanja, koncerte i izlet na glagoljaški otok Krk. Skup će se održati od 21. do 27. listopada 2013. u Zagrebu, a središnje je mjesto svih događanja Nadbiskupijski pastoralni institut (Kaptol 29a).

Organizacijski odbor:

dr. sc. Marica Čunčić • akad. Stjepan Damjanović • prof. dr. sc. Željka Fink-Arsovski
dr. sc. Ana Kovačević • doc. dr. sc. Tanja Kuštović • dr. sc. Anatolij Turilov
dr. sc. Elena Uzeneva • dr. sc. Anica Vlašić-Anić • dr. sc. Natalja Zapolskaja

Izvor: stin.hr