Maturantica : Odlazim. Želim se maknuti iz zemlje u kojoj vlada korupcija, pohlepa, mržnja

država, odlazak, Hrvatska
...iz Siska, 19. lipnja odlazi iz Hrvatske. Dan prije imat će maturalnu večeru i nakon toga odlazi živjeti i studirati u Beču.


Odlazi ogorčena, teška srca, ali odlučna. Zašto odlazi progovorila je javno, snimivši spot koji je svojevrsni epitaf Hrvatskoj. Na YouTubeu (Miranda May Lullaby fot the Dead) spot je pregledalo više od 2.500 zainteresiranih.

U Beču Miranda planira upisati psihologiju i pohađati pripreme za Glazbenu akademiju, jer želja joj je studirati solo pjevanje u Beču. To će morati pričekati još dvije godine, jer u bečkoj akademiji na studij solo pjevanja ne mogu mlađi od 18 godina. Miranda je maturirala sa 16 godina jer je dvije godine srednje škole završila u jednoj. Do početka studiranja na akademiji Miranda će učiti, pripremati se za audiciju i živjet će u Beču. S njom u Beč odlaze i njezini roditelji, ugledni hrvatski slikar Damir Šimić i njegova supruga Mila. Damir će u Beču otvoriti galeriju i nastavit će slikati. Odlaze da bi se, kako kažu, maknuli iz besperspektivne Hrvatske , zemlje prepune zavisti, manipulacija, korupcije, pohlepe, mržnje, ali prije svega da bi bili uz svoje dijete.

Da bi lakše otišla Miranda je učinila je još jedan pomalo drastičan rez - promjenila je svoje prezime Šimić i sada se preziva May.
- Ne sramim se svojeg hrvatskog prezimena, nikada neću biti ništa drugo nego Hrvatica, ali u Beču želim biti Bečanka, u Londonu Londončanka, u Parizu Parižanka. Uostalom, i veliki Mozart je mijenjao prezimena ovisno gdje je živio - u Italiji je ima jedno, u Austriji drugo prezime. Želio je biti prihvaćen zbog svoje glazbe, a ne porijekla.

I ja želim biti uvaženi dio svijeta u kojem živim. Odlazim iz Hrvatske jer ovdje to ne mogu. Ovdje se odlukom vlasti, ministra prosvjete, nagrađuje lijenost, guši kreativnost, poput najnovijeg slučaja dodatnih bodova za učenje jezika ili glazbenu školu.

- Ja nisam išla u glazbenu školu i dodatno učila jezike njemački, engleski, francuski, da bih zaradila dodatne bodove za upis. No, činjenica je - ja sam vrijedno radila, pa sam u jednoj godini završila dva razreda srednje škole, učila strane jezike i išla u glazbenu, dok su se neki bavili uglavnom izlascima i kompjutorskim igricama. I sada se u ime nekakve lažne pravednosti mene, koja sam vrijedno radila i žrtvovala se, kažnjava - moj se trud podcjenjuje, kaže Miranda. Što sam mogla učiniti u takvim okolnostima, u društvu gdje je prosječnost ispravan način života, a biti drukčiji, nadareniji, neprihvatljivo.

Ja sam učinila dvije stvari: javno sam progovorila o tome kako mladi čovjek vidi Hrvatsku (na žalost ja vidim samo crnilo i mrak), napisala sam Epitaf Hrvatskoj i stavila to na YouTube, te u nemogućnosti da bilo što promijenim u društvu, odlučila sam otići iz toga društva. Ne želim buditi se i lijegati brinući se za golu egzistenciju. Život je prekratak, a strah me da će jako veliki broj mladih, sličnih meni, odlučiti isto, da već sada mnogi odlučuju otići iz ove prekrasne zemlje u kojoj vladaju nepoštene političke igre, korupcija i izrabljivanje. Hrvatska će zbog loše vlasti i politike sutra biti zemlja starih, depresivnih, bolesnih i siromašnih ljudi. Ta crna perspektiva mene je natjerala da odem zauvijek, kaže Miranda.

Jutarnji.hr