FOTO  Marijan Knezović. Dobra vijest za sve nacionalne izdajnike, lopove i kriminalce

Marijan Knezović

To je daleko od očiju javnosti postao notorni beskičmenjak, donedavni veleposlanik u Washingtonu, Joško Paro, nakon što je protuzakonito opskrbio jednog američkog lokalca s gotovo dva milijuna kuna, a ta osoba, kako ustvrđuje i nalaz državne revizije na temelju pravilnika i zakona, nije smjela imati pristup klasificiranim informacijama. A imala je, zajedno s milijunima. Pristup američkim institucijama ta osoba nije imala. Naime, gospodinu Konstantinoviću zbog prevare na Wall Streetu, to je zabranjeno. Ali za hrvatsku vladu, "in" je biti prevarant.

U normalnoj državi Paro bi sad ležao u Remetincu, a oni koji su mu omogućili da na teret hrvatskih poreznih obveznika radi izdaju u politički najvažnijoj zemlji svijeta zajedno s njim bi gulili krumpire. Ipak, u Hrvatskoj koju vodi Plenković zajedno s pomoći ministrice vanjskih poslova, gospođe Pejčinović Burić, takve osobe se itekako nagradi. Očito oni koji su Paru izabrali za šefa akademije ministarstva, smatraju kako i nove, buduće diplomate, treba podučiti krađi, radu protiv zakona, sramoćenju države i pokazivanju okolo klasificiranih dokumentata kao da su računi iz Konzuma. Koliko je gospodin Paro naštetio hrvatskim interesima, pogotovo interesu Hrvata U BiH, uvjerio sam se i osobno, više puta, za vrijeme boravka u DC-u, te bi se o takvom blamiranju mogla napisati podeblja, tragikomična knjiga.
I jučer je premijer Plenković ponavljao kako su mu Hrvati u BiH jedan od prioriteta. Treba ga možda podsjetiti da Paro, nadležan za formiranje budućih Plenkovićevih kolega, okolo hoda i hvali se kako je on osobno srušio Herceg Bosnu i radio na eliminiranju hrvatskih institucija u BiH, zadnjih okvira u kojima su Hrvati u BiH imali ravnopravnost.
Najgenijalnija je ipak teza gospodina Plenkovića kako mu je glavni cilj borba protiv korupcije. I onda ministarstvo čije je on dijete, za vrijeme dok je on premijer, na iznimno važnu funkciju, postavi čovjeka koji je gotovo pa pionir koruptivnosti i protuzakonitog djelovanja u diplomaciji. A itekako je, kao i ministrica, upoznat s cijelom situacijom. Mašala nacionalni interes, a hrvatskoj vladi i ministarstvu još jednom hvala na "pomoći" Hrvatima u BiH. Kada nam prestanu tako pomagati, uistinu ćemo imati razloga za slavlje.

Marijan Knezović