FOTO  Maraton lađa u Metkoviću: Bjelovarčani odnijeli Štit kneza Domagoja

Maraton lađa 2016

Pobjedu je odnjela ekipa SU Agro Bjelovar iz Bjelovara i to je prvi put da je netko van Dubrovačko neretvanske županije pobjedio što će ostati upisano u anale maratona lađa.

Metković i Ploče jučer su bili pretjesni da prime sve koji su došli vidjeti tu jedinstvenu manifestaciju. Bilo je tu i cjela svita političara premijer tehničke Vlade Tihomir Orešković, tehnički ministri u vladi RH Zlatko Hasanbegović, Ante Šprlje, Davor Romić, Vlaho Orepić, Dario Nakić, bio je i tu Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Miroslav Ćiro Blažević, bili su tu i prestavnici HSP-a iz Splita Ivica Radošević, Ranko Topić i Ivica Vladova.

Maraton je počeo točno u 17 sati. Ove godinu za Domagojev štit natjecale su se 34 ekipe. Trebalo je junački i taktički odveslati dionicu u dužini od 22,580 metara.  Sve to ide rijekom Neretvom preko Kule Norinske, Krvavca, Opuzena, Komina, Banje, Šarića Struge, Rogotina, Čeveljuše, Stabline pa do cilja u Pločama.

Ovu godine najbolju taktiku je imala ekipa iz Bjelovara koji su sve do samog kraja utrke bili na 4. mjestu, ali su u zadnjim metrima iskoristili priliku kada su izbili ispred gusara iz Komina i Stabline i zasluženo uzeli prvo mjesto i prelazni Domagojev veliki štit i mali Domagojev štit u trajno vlasništvo.

Lađa mora biti izrađena od drveta sa točnim brojem rebara i u zadanim gabaritima. U lađi se nalazi 10 veslača. Uz samu rijeku bilo je i mnoštvo svijeta, a čak je i vozio posebni vlak koji više ne vozi prugom od Ploča do Metkovića. Sve pohvale organizatorima i svima koji su pomogli da se održi i ovaj maraton lađa. Posebna zahvalnost Mati Bulumu i osobju Hotela Narona i MB i restoranu Lopoč koji nam je pružio vrhunsko uživanje.

Tekst i foto by: Ivica Lozina