Manje novca za folklor, a više za strateške projekte Hrvata u BiH

zakon o prebivalištu, Hrvati, hrvatska himna, Hrvatska, oluja, Jadranka Kosor, Hrvatska, dan neovisnosti, Hrvatska, stjepan mesić, domoljublje, Hrvati u BIH, HVO, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, krađa, zastava RH, Sarajevo, Hrvati u BIH, Hrvatska, pomoć, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, pomoć, branitelji, poziv, predsjednički izbori, branitelji, ovrhe, Zakon, Hrvatska, pomoć, pomoć Hrvatima u BiH, inozemna pomoć, Hrvatska zemlja, odluka, pomoć, Hrvatska zemlja, javni poziv, ZUV HGP, Hrvatska zemlja, Hrvatska, okrugli stol, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, javni natječaj, HSP HB, čestitka, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, HVO, čestitka, Hrvatska, ustav, Hrvati, stvari, Hrvatska, Hrvati u BIH, pomoć, Hrvati u BIH, pomoć, Hrvatska, Hrvatska zemlja, čestitke, čestitka, Hrvatska, priznanje, Hrvatska zemlja, pomoć, Hrvatska zemlja, vlado gotovac, govor, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, pomoć, ivica lozina, Australija, Hrvatska zora, dan neovisnosti, hrvatska zastava, hrvatski

Vrijeme je teško u kojem živimo, ali kada god imamo priliku pomoći, mi zrakoplov šaljemo. Imamo često takve situacije, za njih javnost i ne zna. Meni je Dragan Čović poslao poruku kako se u ovom slučaju radi o jednom djetetu i pitao me za pomoć Ja sam nakon toga nazvala i svakako odobrila pomoć.


-Svaki dolazak hrvatske premijerke Jadranke Kosor u BiH izaziva veliku pozornost javnosti. Svi su joj htjeli nešto reći, poručiti, ali i pitati je li Hrvatska zaboravila Hrvate u BiH. Gotovo neumorno je ponavljala kako to nijedna vlada nikada neće učiniti te da RH nikada neće zaboraviti dug prema sunarodnjacima. Iako je ovoga puta u protokolu bila upisana samo nazočnost na proslavi 20. obljetnice HDZ-a BiH, premijerka je ipak našla vrijeme i za kratak razgovor za Večernjak. Prije službenog dijela još jednom smo se prisjetili njezina boravka na Večernjakovu pečatu. A onda nešto ozbiljnije teme.

-Evo još jednom ste posjetili BiH. Ovoga puta uglavnom ste imali stranačke susrete. Kada ćete kao premijerka nastaviti započete razgovore o otvorenim pitanjima koja postoje između BiH i RH?

-Mi smo, kao što znate, nedavno održali održali zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara u Splitu. To je bila povijesna sjednica na kojoj smo dogovorili puno važnih stvari. Najvažnije je što smo stvorili ozračje obostranog povjerenja koje ćemo graditi u budućnosti. Načelno je dogovorena i iduća zajednička sjednica. Ona će biti na teritoriju Bosne i Hercegovine, a i do tada trebamo riješiti određena pitanja koja moramo staviti na dnevni red.

- Kakvo je sada ozračje u odnosima dviju država ?


-Mislim da je jako dobro. Hrvatska će uskoro završiti pregovore sa EU-om, i bit ćemo dobar susjed koji će iz sve snage pomagati BiH, a svakako biti i velika podrška na njezinom europskom putu.

I moj dolazak na 20. godišnjicu osnivanja HDZ-a BiH je na tome tragu. Mi kao dvije sestrinske stranke, na temelju sporazuma kojeg smo potpisali, odlučili smo se djelovati na dobrobit BiH i dobrosusjedskih odnosa naše dvije zemlje.

-Hrvati u BiH jako su zapamtili Vašu izjavu koju ste kazali na Pečatu: “Imajte vjeru u nas, nećemo Vas iznevjeriti”. Je li se što u međuvremenu promijenilo ?

-Ne. I sada to isto mogu reći. Mi nećemo zaboraviti Hrvate u BiH, a to je naša ustavna obveza. Naravno, niti jedna vlada ne može preskakati Hrvate u BiH. Smatram da se kroz učvršćenje međusobnih odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske jača i položaj Hrvata u BiH. Hrvati u BiH od Hrvatske dobivaju i određenu financijsku pomoć, a i moje, sasvim osobno mišljenje, jest da se u budućnosti ta pomoć treba odnositi na obrazovanje mladih ljudi - koji će ostajati u BiH.

-Da, upravo to sam Vas htio pitati. Dobar dio smatra da bi možda bilo bolje pomoć koju Hrvatska daje Hrvatima u BiH usmjeriti na dva - tri strateška projekta, kao što su mostarska bolnica i Sveučilište, umjesto slanja novca na tisuću adresa ?

-Sigurno da treba napraviti analizu i odlučiti što je važnije: financirati niz folklornih društava ili nešto drugo. S druge strane, mi kroz ovakav način pokušavamo održati njegovanje tradicije, korijena Hrvata i narodnih običaja. Mislim da tu treba naći neku sredinu, dakle između folklora i kapitalnih projekata, ali i odrediti neke prioritete kako bismo znali da je novac otišao na pravo mjesto.

 

Piše: Jozo Pavković