Malena Nora obavila ključne pretrage u SAD-u

Na početku emisije prikazan je dokumentarni film "Vapaj", koji se bavi pričom o malenoj Nori od trenutka kada je njezina majka Đana Atanasovska na konferenciji za novinare objavila da je prikupljeno dovoljno novca za liječenje te da će cijela obitelj uskoro otputovati u Philadelphiju pa sve do samog dolaska u SAD.

U emisiji su gostovali Mateja Vresk i Saša Maček, koji su zaslužni za pokretanje cijele akcije za pomoć malenoj Nori. Objasnili su kako je sve krenulo, odnosno kako su uspjeli podići cijelu Hrvatsku, ali i šire, na noge. Maček je objasnio da je do danas na Facebook profil za pomoć malenoj Nori pristiglo više od osam tisuća fotografija podrške iz cijelog svijeta, piše index.

Jasminka Žužić, predsjednica udruge "Hrabro dijete", objasnila je kako se i njoj za pomoć obratila Đana Atanasovska, koja joj je objasnila da će joj za liječenje u SAD-u biti potrebno 3,4 milijuna kuna.

- U tom trenutku ja sam se vidjela kao da sam ja roditelj toga djeteta te sam je pitala smijemo li izaći s cijelom pričom u medije. Obratila sam se svojoj prijateljici, koja radi na radiju Nova Gradiška. Te noći mi smo poslali 728 mailova svim medijima. To se proširilo takvom brzinom po svim medijima - objasnila je Žužić.
Norina majka: Na korak smo od početka liječenja

Iz SAD-a se izravno u emisiju javila Norina majka Đana Atanasovska

- Težak je danas za nama. Prije nekih 20-ak minuta završila je s jednom fazom terapije, koja je najvažnija. Izvlačili su iz nje te stanice pa možemo reći da je onaj najteži dio iza nas. Sve je još uvijek kaotično, ali srećom, sve je dobro danas završilo i sada smo mirniji - objasnila je Norina majka.

- Brzo smo postali svjesni te realnosti, kada više nisi doma, ali bolnica, nažalost, nije nešto što je neuobičajeno za nas tako da smo se brzo prilagodili - opisala je Đana prvih nekoliko dana boravka u SAD-u.

Objasnila je i zavrzlamu s dva računa koja je dobila iz Dječje bolnice u Philadelphiji.

- Jednom kada dođete ovdje, shvatite kako je njihova administracija uistinu gruba. Ipak, ljudi ovdje su više nego ljubazni, svi su jedva čekali da Nora dođe. Tako da, kada zakoračite u bolnicu, zaboravite na sve one probleme. Sada je najvažnije da je Nora u sigurnim rukama, svi su pažljivi prema nama i svi zaista brinu za Noru - ispričala je Atanasovska.

Prvi korak prema liječenju je učinjen jučer, kada je Nori ugrađen kateter, što je jedan korak bliže početku liječenja. "Sada, kada su stanice izvučene, one se moraju pretvoriti u ono u što bi se trebale pretvoriti, da sada znanstveno ne objašnjavam, i ako tako bude, onda smo na korak od početka terapije".

- Pozdravljam cijelu Hrvatsku i još jednom se svima zahvaljujem. Pomakli smo neke granice i nadam se pomogli ne samo mojoj Nori, nego i svim Norama u Hrvatskoj - zahvalila se još jednom Norina majka svima koji su pomogli da njezina djevojčica otputuje u SAD na liječenje.