Makarska: 'Nema nam gostiju do Bosanaca i Hercegovaca!

Auto kamp Dole-Boban
Novinski tekst u gradskim novinama Makarsko primorje izazvao je poremećaj u odnosu turista iz BiH i njihovih domaćina na Makarskoj rivijeri, piše tportal.hr.

Makarska je u srcu turističke sezone, a Bosanci su u srcu Makarske. Kraj je srpnja, plaže su pune, kao i kafići i restorani. U mnoštvu koje je izabralo Makarsku kao destinaciju za svoj godišnji odmor velik broj je turista iz BiH, koji su tradicionalno vezani za grad podno Biokovom.

Ispred bara na plaži Buba tisuću ljudi uživa u glazbi iz zvučnika, suncu i moru. Među gostima koji plešu u ritmu ljeta zamjetan je i veći broj Bosanaca i Hercegovaca.

'Svi su gosti nama isti, a gosti iz BiH su dobri gosti', kaže nam Igor Joskić, voditelj Bube, koji već 11 godina vodi bar u koji dolaze mladi iz cijelog svijeta, pa tako i iz BiH.

'Gosti iz BiH su odlični gosti, oni ne gledaju u cjenik kao Europljani. Oni naručuju, oni piju, troše. Ako vidiš na stolu bocu votke ili nekog drugog pića, možeš odmah znati da nisu zapadnjaci, nego Hercegovci ili Slavonci. Bosanci ne štede, gosti iz BiH se ne cjenkaju, oni troše dok imaju, a kad isprazne novčanik, idu kući. Oni potroše sve što ponesu, i takvi natpisi u novinama, da samo zauzimaju plažu, bezvezni su. U desetak godina, koliko vodim ovaj bar, nikada nisam imao problema s turistima iz BiH, stekao sam tu mnoga prijateljstva s tim ljudima koji su jako bliski nama, i to što je napisano je isprazno', ističe Joskić.

Bosanci ispred Bube uživaju u moru i suncu i većina ih ne prati što je u novinama jer su na odmoru. Dok fotografiram crnkinju iz Brazila, jedan Sarajlija me pita: 'Kada je ona došla? Mora da je došla davno, sva je pocrnila.'

Humor i ležernost su sveprisutni na makarskim plažama. Konobar u kafiću u gradu kazuje da vikendom u njegov lokal navrate turisti iz Hercegovine koji dođu osobnim automobilima na dnevno kupanje ili ostanu za vikend. Oni troše. Neki Hercegovci ovdje imaju i brodice. Neki i jahte. Ti Hercegovci troše više od Nijemaca i Čeha. Ali ima i onih koji dođu u starom Golfu. Ali i oni su gosti. I oni popiju pivo.

U kući obitelji Ćirak zatekli smo nekoliko gostiju iz BiH. Žarko i Dragana došli su iz Bijeljine na odmor u Makarsku. Domaćin ih je dočekao školjkama na buzaru i bijelim gemištom. Dok otvaraju školjke, sipaju samo riječi pohvale za Makarsku i njihove domaćine. Došli su u Makarsku na preporuku prijatelja koji dugo godina ljetuju u njoj. Isto kao i Anel, novinar sportske redakcije BH1 televizije.

Makarska je savršeno mjesto za odmor Bosancima i Hercegovcima. Lijepo je, čisto, uredne su plaže, a cijene su prihvatljive. Uspoređuje ih s cijenama u Dubrovniku i kaže da je Makarska za turiste iz BiH bolja opcija jer ima bolji noćni život za manje novca. Dok uživaju u večeri na terasi svog domaćina, govore da ne prate novine i ne znaju za zbivanja na relaciji Makarska - turisti iz BiH. I ne zanima ih. Žele ugodan i lijep odmor.

Naizgled svi turisti iz BiH izgledaju ležerno i opušteno, kao da ih ne zanima ništa osim odmora, niti prate novinske vijesti. No ima ih koji pomno prate.

Stjepan iz Kraljeve Sutjeske na prijenosnom računalu prati sve hrvatske i portale iz BiH te blogove. Kaže: 'Ponio sam cijelu plaću i svu ću potrošiti u Makarskoj. Trošim na sve strane. Ali i pišam u more. Vidim da nam i to bilježite. Naplaćujete nam parking ispred hotela osam kuna po satu, 10 kuna po satu na rivi. Za tuš na plaži moram ubaciti kovanicu od dvije kune. Plaćam jelo u restoranu. Plaćam piće po kafićima. I još moram čitati da vam zauzimam plažu. Pretjerali ste malo', ljuti se Stjepan.

Problem 'turista koji su višak' došao je i do TV dnevnika koji turisti gledaju u pizzeriji na makarskoj rivi. Jedna Mostarka, koja je željela ostati anonimna, ukratko je sažela svoj komentar: 'Prvi seks sam imala u Makarskoj i Makarska je u mom srcu. Ali ovo je ožiljak na tom srcu.'

Kad se saberu svi dojmovi, jasno je da će Bosanci sasvim sigurno i dalje dolaziti na ljetovanje u Makarsku, na tjedan ili na dan, no Grad Makarska, tj. oni koji vladaju gradom, moraju shvatiti da ipak imaju ozbiljan problem koji moraju riješiti. Što prije. Po mogućnosti do vikenda. Što čeka gradonačelnik Makarske Marko Bebek?