"Majku četničku i bosansku" :12-godišnjeg dječaka zlostavljaju u školi u Hrvatskoj!

djeca, nasilje, roditelji, zlostavljanje, nasilje, škola
Nastavit će se školovati u drugoj školi, jer ova ne poduzima ništa da se nasilje zaustavi, a ja i supruga bojimo se za psihičko i fizičko zdravlje svog djeteta", stoji u pismu što ga je prošlog tjedna na adrese Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Ureda pravobraniteljice za djecu poslao G. Ž., otac učenika šestog razreda OŠ »Ksaver Šandor Đalski« u Donjoj Zelini (podaci poznati redakciji, op.a.), piše riječki "Novi list".

Osim fizičkog i verbalnog nasilja, otac je nadležne institucije upozorio na još jedan problem s kojim se njegov sin, kako tvrdi, suočio: diskriminaciju i govor mržnje upućen učenicima koji su podrijetlom iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Upravo činjenica da je s obitelji iz susjedne države prije godinu i pol doselio u Donju Zelinu, razlog je što ga u školi ne vole, tvrdi revoltirani otac koji se i sam susreo sa ksenofobičnim ispadima svojih susjeda. Dok se on s tim uspješno nosi, njegov 12-godišnjak to nije u stanju, a škola na šikaniranje njegova sina, tvrdi, uopće ne reagira.

"Mojeg su sina više puta nepravedno optužili za nepodopštine koje uopće nije napravio. Dok mene zovu iz škole za svaku sitnicu, kad su mog dječaka školski kolege izgrizli po nogama, nisu ga odveli ni liječniku", priča G. Ž. Priznaje kako njegov sin nije uzornog ponašanja, već je naprotiv prilično živo dijete, ali time nije zaslužio da ga zlostavljaju.

Svakodnevno vrijeđanje počelo je, kaže, već u školskom autobusu, gdje su dječaku počeli psovati »majku bosansku«, nazivati ga četnikom i drugim pogrdnim imenima. »Odi si u svoju Bosnu i jedi si svoju sirotinjsku kalju«, jedna je od izjava koje je dječak bio prisiljen slušati.

"Nisam to mogao trpjeti, pa sam ga počeo sam voziti u školu", kaže otac. Isto je, međutim, njegov sin doživljavao i u školi, gdje se grupica đaka, tvrdi otac, urotila protiv njega. Spletkarenje i lažno optuživanje toliko je, kaže, frustriralo njegova sina da je jednog dana izjavio kako će se baciti u bunar pa se u školi nitko više na njega neće žaliti.

"Nisam studirao roditeljstvo, ali sam u tome prepoznao alarm. Posjetio sam školsku psihologinju i dvadeset minuta slušao kritike na račun svog sina kojega, kako nam je rečeno, »treba stisnuti«", žali se ogorčeni otac. Dječaka je odveo na psihijatrijski pregled, u strahu za njegovo zdravlje, no u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićevoj zaključili su kako je riječ o posve normalnom dječaku osjetljive prirode, koji nema poremećaja u ponašanju, ali je vjerojatno zbog problema u školi pomalo tjeskoban.

"Ne zamjeram učenicima koji su na takav način iskazali dobrodošlicu vršnjaku koji je došao u njihov razred iz BiH, već zamjeram djelatnicima škole što nisu poduzeli gotovo ništa da zaustave takvo ponašanje", veli očajni otac. Žao mu je, kaže, što je uopće doveo obitelj u to mjesto, jer u školi koju je pohađao u susjednoj BiH dječak nije imao nikakvih problema, kao ni u prva tri razreda osnovne škole što ih je završio u Zagrebu.

Ministarstvo obrazovanja tragom ovog pisma poslalo je inspekciju u školu u Donjoj Zelini.