Macola bi mogao ostati bez svoja dva medvjeda Brunde i Mrkog

Macola, medvjed

Od početka godine stupio je na snagu zakon prema kojem se medvjedi mogu držati isključivo u registriranom zoološkom vrtu ili registriranom skloništu.

Od početka ove godine medvjedi se u Hrvatskoj ne smiju držati u zatočeništvu, nego samo u zoološkim vrtovima i skloništima. Medvjedica Suzana iz Markovca Našičkog prebačena je u utočište u Bugarskoj, a medvjed Bruno iz Cerne u utočište u Kuterevu.

Udruga Prijatelji životinja upozorava da su u privatnom zatočeništvu još tri medvjeda, među kojima su i Brundo i Mrki, ljubimci poznatoga ličkog ugostitelja Željka Oreškovića Macole. On poručuje da je podnio zahtjev za otvaranjem zoološkog vrta.
Brundo i Mrki imaju 13 godina, a jednako toliko godina im je i adresa u Korenici iza restorana poznatoga ličkog ugostitelja,piše RTL.

Željku Oreškoviću Macoli braću medvjediće donijeli su lovci koji su ih pronašli bez majke. Željko Orešković kaže da su mu došli kada je svaki od njih imao po pola kile. Kaže, on ih je othranio na dudu. Sada, tvrdi, medvjedi imaju dva apartmana pod zemljom, a za zabavu imaju igre i sve potrebne uvjete čak i više nego što je propisano zakonom.

Ipak, od početka godine stupio je na snagu zakon prema kojem se medvjedi mogu držati isključivo u registriranom zoološkom vrtu ili registriranom skloništu.

"Tu je bilo najmanje 50 inspekcija svakakve vrste. Predao sam zahtjev za zoološki vrt, izašao je stručni tim iz Zagreba, dali su mi uvjete koje trebam napraviti, neke sitne korekcije, to je sve napravljeno, sad samo čekam da iziđe konačno rješenje" pohvalio se Macola.

Od njega je zatraženo da uz bazene i ljuljačke na oko 2000 metara ograđenog prostora izgradi i ogradu koja će medvjedima zakloniti pogled na restoran i cestu. Udruga Prijatelji životinja smatra da se u svakom slučaju krši zakon i da medvjede treba odvesti u sklonište.

Predsjednik Udruge Prijatelji životinja Luka Oman izjavio je:"Nikada, nijedni uvjeti ne mogu biti kao oni u skloništima, u utočištima u kojima medvjedi doslovno imaju prostranstvo, u kojima imaju jedan sasvim drukčiji pristup i gdje medvjedi ne služe za promociju gostionica i slično".

Jozo Maračić iz Korenice kaže da kada ima priliku odvesti dijete, uvijek ga povede da vidi medvjede.

Ako dobije dozvole, Brundo i Mrki vjerojatno neće biti jedine ličke divlje životinje u koreničkom Zoološkom vrtu. Orešković poručuje kako uvijek ima izgubljene mladunčadi divljih životinja koja ne može preživjeti sama u prirodi, a on osjeća da im mora pomoći.