Lovašani: Strahujemo da će kazne biti još manje

Lovas, suđenje za zločine u Lovasu, Žalbeni sud u Beogradu, Zločin, Stjepan Milas, Lovas, Lovas, Krvava berba grožđa, film
Žalbeni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je 14 pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih postrojba bilo osuđeno na zatvorske kazne u trajanju od četiri do 20 godina - ukupno 128 godina zatvora - zbog zločina u hrvatskom selu Lovas nad najmanje 70 civila tijekom listopada i studenoga 1991. godine.

Takvu vijest objavila je preksinoć agencija Tanjug, navodeći kako je navedenom odlukom ukinuta presuda Odjela za ratne zločine beogradskog Višeg suda. Prenosi se i izjava glasnogovornice Žalbenog suda Mirjane Piljić kako je naloženo da se suđenje za zločine u Lovasu ponovi.

Međutim, obrazloženje odluke Žalbenog suda o pravnim razlozima ukidanja te presude nije navedeno, a jučerašnji naš pokušaj kontaktiranja s tim drugostupanjskim sudom u Srbiji nije dao rezultata.
Četiri godine suđenja

Inače, presuda četrnaestorici za zločine u Lovasu bila je donesena krajem lipnja 2012. godine, nakon četiri godine dugog sudskog procesa. U srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine komentar o ukidanju presude i novom suđenju za zločine '91. u Lovasu nije se mogao dobiti zbog prakse da se ne komentira odluka više sudske instance u koju se, jer je zasad izostalo obrazloženje, nema kompletan uvid.

- Što bih uopće mogao reći? Žalosno je to. Nakon vijesti da je presuda ukinuta i da će suđenje ići iz početka, svi smo u Lovasu šokirani. Nije nam jasno ni zašto se to dogodilo! Ne vidim što dobro uopće može iz toga proizaći, strah nas je da bi to moglo značiti ublažavanje kazni kojima ionako nismo bili zadovoljni, bile su male - kazao je jučer Stjepan Milas, koji je u vrijeme izricanja prvostupanjske presude u Beogradu prije godinu i pol bio načelnik općine Lovas i tog je 26. lipnja 2012. zajedno s 30-ak mještana išao u Beograd čuti izricanje presude.

Milas kaže kako će novo suđenje posebno teško podnijeti Lovašani koji su preživjeli torture u okupiranom selu u jesen '91., kao i obitelji ubijenih i poginulih.

- Svjedoci će opet morati ponavljati svoje iskaze, opet prolaziti kroz mučna podsjećanja, a sada će još imati i dodatnu muku da su njihova prethodna svjedočenja u sudnici u Beogradu bila uzalud. A i onda su teško prolazili kroz sve to, pa nije nemoguće da dio svjedoka sada i odustane. K tome su mnogi od njih u starijoj dobi, neki su i preminuli - govori Milas.

- Onda smo vjerovali, suđenje je bilo korektno. Što će sada biti, nitko ne zna - zaključio je.
Stravičan hod kroz minska polja

Stanovnicima srijemskog sela Lovas je prije godinu i pol donesena presuda bila, kako su tada govorili, kakva-takva utjeha unatoč, redom su isticali, malim kaznama, ali se za zločine ipak sudilo i presudilo. Jakov Peulić nije želio ići u Beograd, svjedočio je preko videolinka iz vukovarskog suda o 66 dana koliko je pod "radnom obvezom" bio zatočen u okupiranom selu, zajedno sa suprugom i troje maloljetne djece.

- Nije to dobra vijest, nema tu nikakve pravde za Lovas - kaže 60-godišnji Peulić spominjući brojne žrtve tog malog sela.

- Morali smo ih pokapati, smršavio sam tada 24 kilograma. Prošlo je više od 20 godina, a još se naježim na svako sjećanje - govori.

Načelnica općine Lovas Tanja Paša rekla je kako ponovno suđenje iznova traumatizira Lovašane nakon svega što su prošli 1991. godine, za vrijeme ekshumacija žrtava i povratka iz progonstva, a potom i sudskog procesa koji je značio bolna prisjećanja. Zbog svega toga upitno je kako motivirati ljude da opet svjedoče, u novom sudskom procesu.

Prema navodima optužnice sa suđenja u Beogradu, tijekom napada na Lovas, 10. listopada 1991. godine, 22 civila su ubijena u kućama i dvorištima, a do 18. listopada ubijene su još 23 osobe u improviziranim zatvorima. Optužene se teretilo da su 18. listopada '91. natjerali 50-ak lovaskih civila da kao živi štit koračaju kroz minsko polje, pri čemu je poginulo 22 ljudi, što je i najstrašniji zločin počinjen u Lovasu.

glas-slavonije.hr