Ljubo Ćesić Rojs: 'Fred Matić je budala, komad budaletine, treba ići u Vrapče na liječenje jer je bolestan i priča nebuloze'

 Riječ je o ljudima koji u našoj zemlji primaju imovine i imaju zdravstveno osiguranje, a nisu ratovali na području Hrvatske. Uglavnom su to oni koji su status dobivali od generala Ljube Ćesića Rojsa, a Matić ih je obrisao uz obrazloženje da su mu se učinili sumnjivima.

Ova neugodna situacija Rojsa je jako uznemirila. "Matić treba ići u Vrapče, on je bolestan i priča nebuloze" smatra general i kaže da će on osobno svakom pojedinom branitelju biti svjedok kako bi dokazao njihov težak ratni put i statuse koje su dobili. "Tim ljudima nitko niti smije, niti može oduzeti njihova prava", uvjeren je naš sugovornik. Tko je Matić, pita se Rojs da proziva i njega i ljude koji su se za ovu zemlju istinski borili te dodaje kako su mnogi od njih za Hrvatsku dali svoje ruke, noge i živote, a za uzvrat su dobili brisanje.
"Iznijet ću državnu tajnu kako smo im davali njihove statuse i šteta će se brojati ne u milijunima, nego u milijardama kuna" govori uznemireni Rojs te dodaje kako je i Matićev tetak Njavro sudjelovao u vlasti kada se tim braniteljima dodjeljivao status. Na Matićeve prozivke upravo njegovog imena Rojs odgovara "On je budala, komad budaletine".

No, Matić ovu situaciju vidi nešto drugačije nego general Rojs, on pojašnjava kako se radi o pripadnicima Južnog bojišta koji su uvedeni u hrvatski mirovinski sustav. Rješenja su sporna jer su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član Zapovjedništva Južnog bojišta general Ljubo Ćesić Rojs. Sva su rješenja identična jedna drugima i u svima piše da je osoba ranjena na Južnom bojištu. Zanimljivo je i da se to bojište proteglo od Posavine do dubrovačkog zaleđa" pojasnio je Matić.

Ministarstvo je tim braniteljima poslalo pisma u kojima ih obavještava o ukidanju statusa, a na riješenje se ne mogu žaliti, jedina mogućnost koju imaju je podizanje privatne tužbe pri Upravnom sudu, a Matić je poručio braniteljima da ne trebaju strahovati jer nitko neće ostati bez svojih prava i mirovina cilj mu je kako kaže zaštititi branitelje i Domovinski rat jer to ne smije biti prostor jagme i čerupanja.

Dnevno.hr