Ljilja Vokić: Državna matura je propali projekt

maturanti, ljilja vokić, matura
U iznimno zanimljivom predavanju prof. Vokić je govorila iz svoga bogatog iskustva majke sedmero djece, 37. godišnjega rada u prosvjeti te iskustva ministrice.
Tako je i svoje predavanje prof. Vokić podijelila u tri dijela. U prvom dijelu je govorila o roditeljskom, potom o školskom i na koncu vjerskom odgoju. Govoreći o roditeljskom odgoju predavačica je istaknula da je danas teško biti roditelj ali je teško biti i dijete. Danas, radi velikih i naglih promjena tzv. globaliziranog svijeta današnji roditelji ali i djeca susreću se s mnogobrojnim i velikim poteškoćama koje nisu poznavale prijašnje generacije. Velika je opasnost u roditeljskom odgoju nastaje ako roditelji radi tempa današnjeg života nemaju vremena za svoju djecu. Naći svaki dan vremena da se barem upita dijeta što je bilo tijekom dana, razgovarati s djetetom, otići s njim na utakmicu, kazalište, izlet, crkvu. Ne dopustiti da dijete postane ''nevidljivo'', tj. da roditelji ne znaju s kim im se druži dijete, gdje izlazi, kada se vraća kući itd. Potom nikada ne reci mladoj osobi ''što ti znaš'', ili ''ti ništa ne znaš'', nego ''ti to možeš'', ''hrabro samo'', ''ja ću ti pomoći''.

Govoreći o školskom odgoju prof. Vokić je istaknula da je ''učiteljsko zanimanje najljepše zvanje jer ti svojom osobnošću opečaćuješ osobnost učenika. I u školskom odgoju i obrazovanju neizmjerno je važan osobni primjer''. Potom je predavačica istaknula da je radost koja se treba očitovati na ponašanju i u radu prosvjetnog djelatnik vrlo bitna. Ne popuštati učenicima u svakoj prigodi kako bi im se prosvjetni djelatnik svidio nego pokušati shvatiti učenika u njegovoj životnoj situaciji, imati srca za njega i onda kada se od njega traži da izvrši svoj zadatak i pomoći mu u tome.

Govoreći iz svoga iskustva ravnateljice istaknula je nezadovoljstvom državne mature u RH koju polažu i učenici iz BiH koji se žele upisati na studij u Hrvatskoj. Prof. Vokić je istaknula kako su na prečac uvedene novine u školstvo u Hrvatskoj. Ja javno govorim rekla je por. Vokić da je ''Državna matura'' propali nizozemski projekt. Nama se često u javnosti servira ideja kako to od nas traži Europa. A pristupni razgovori o školstvu kad je u pitanju ulazak Hrvatske u Europsku Uniju završeni su za dva sata. Europa nam je jasno rekla da je pitanje školstva stvar svake države. Ja sam se zalagala i nadalje ću se zalagati da se naše školstvo prilagodi prije svega našim potrebama i karakternim osobinama naših ljudi.

I na koncu predavačica je govorila važnosti vjerskog odgoja kako u školi tako i općenito. Kao majka profesorica i vjernica mogu posvjedočiti da je vjera kao dar Božji neizmjerno bila i ostala važna u mom životu. Zahvalna sam svojim roditeljima ali svojim vjeroučiteljima koji su mi pomogli da dođem do osobnog iskustva vjere. Tome bi trebao poslužiti i vjeronauk u školi ali još više u župi, te razne župske skupine u koje se okupljaju mladi. Posebno je ohrabrila vjeroučitelje u školama da svojim ustrajnim radom i primjerom predavajući vjeronauk u školi vrše svoju službu savjesno i radosno. Plodovi toga rada sigurno će doći. Također je potaknula roditelje da ozbiljno shvate vjeru jer s vjerom lakše podnose životne poteškoće i iz vjere se može s pomoću Božjom utjecati pozitivno i na živote svoje djece. I u tom je prakticirana ili bolje rečeno življena vjera veoma važna i za odgoj i obrazovanje današnji mladih, zaključila je svoje predavanje prof. Ljilja Vokić.


kta