Lista za dijasporu: Može li Bandić ugroziti HDZ-ovu pobjedu u BiH

Milan Bandić, Milan Bandić, Milan Bandić, Milan Bandić, potpora, Lana Klingor Mihić, Milan Bandić, dječak, pomoć, Milan Bandić, uhićenje, Zagreb, optužnica, Milan Bandić, krešimir krsnik, Katarina Zovko Ištuk, Milan Bandić, Milan Bandić, Milan Bandić, izbori
...a njegov protukandidat i kasnije izabrani predsjednik Ivo Josipović 5571. Pet godina kasnije nagovješćuje se mogućnost da bi se Bandić mogao okušati u XI. zbornoj jedinici, ponajprije u Hercegovini, kako bi došao do jednoga od tri zastupnika koliko ih se ukupno bira izvan zemlje. 'Bandićevi ljudi' u Hercegovini tvrde da se još ne zna hoće li se Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti uistinu upustiti u pokušaj otimanja dijela HDZ-ove utvrde.

Prema riječima Milana Sitarskog iz Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, pouzdano je da Bandić ima potencijala ugroziti tradiciju, ali je sada nepoznato hoće li stranka, koja je usredotočena na Zagreb, moći svoj program prilagoditi 'dijaspori'.

- Vidjet ćemo koliko će se posvetiti kampanji u toj izbornoj jedinici. Problem te stranke dijelom je to što je razmjerno nova i što je usredotočena na Zagreb - rekao je Sitarski.

Profilirao i podrijetlo

Prema njegovim riječima, Bandić je na izvjestan način i unikat na hrvatskoj sceni jer je i svoje podrijetlo uspio politički profilirati.

- Možda bi preambiciozno bilo očekivati da HDZ osvoji manje od 50 posto glasova, ali mislim da ima izgleda ugroziti poziciju HDZ-a u 11. izbornoj jedinici - smatra Sitarski.

U HDZ-u BiH Dragana Čovića, koji je najvažniji za birače u BiH koji čine najveću bazu XI. izborne jedinice, ističu da na ovim izborima očekuju uvjerljivu pobjedu sestrinske stranke. U dijaspori se biraju tri zastupnika, a najveći problem za birače s pravom glasa je mali broj biračkih mjesta.

Milan Bandić: Na izbore idem pobijediti, a ne sudjelovati

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sinoć je gostovao u Dnevniku Nove TV u kojem je govorio o predstojećim parlamentarnim izborima na koje izlazi sa 12 koalicijskih partnera.

Predsjednik stranke Bandić Milan 365 najavio je da će u utorak predstaviti izborni program, kao i čelne ljude s kojima će surađivati. Otkrio je i da je jedan od njegovih glavnih koalicijskih partnera Ljubo Jurčić.

Bandić je spomenuo i glavne ciljeve programa s kojim planira pobijediti na izborima, a njegov adut je, kako najavljuje, povećanje plaće od 5-10%. Osim toga Bandić planira i ukinuti suvišna ministarstva kojih će biti ukupno 14.

Na pitanje kojoj se vodećoj političkoj opciji namjerava prikloniti Bandić nije htio odgovoriti, no naglasio je da je uvjeren da će i Zoran Milanović i Tomislav Karamarko pregovarati s njegovom strankom.

Za svoju stranku Bandić kaže kako je to "jedina stranka koja će predstaviti program solidarnosti, ljude i rokove".

- Ja idem pobijediti na izbore, ne idem sudjelovati - kazao je Bandić. Na upit hoće li mu građani Zagreba zamjeriti jer odlazi s gradonačelničke funkcije, Bandić je kazao da neće jer je "gradonačelnik Zagreba danas, a gradonačelnik Hrvatske sutra".

Večernji List