Liječnik iz BiH zapleo se u čvor birokracije u Hrvatskoj, čeka posao gotovo godinu dana

liječnik, Trogir, birokracija , Hrvatska, HRS, Dom zdravlja Posušje, fakulteti u Hrvatskoj, Zvonimir Krešić, HNŽ, Medicinski fakultet, Jakov Zeleničić

Samo molim Boga da liječniku radiologu iz BiH, koji treba raditi u ambulanti Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u Trogiru (DZ SDŽ) "ne pukne film" i pošalje nas sve kvragu, jer mu već mjesecima ne možemo riješiti pitanje smještaja u Trogiru.

Smještaj je preduvjet da on od MUP-a dobije dozvolu boravka u RH i licenciju za rad od Hrvatske liječničke komore, kaže dr. Dragomir Petric, bivši ravnatelj županijskog Doma zdravlja, a sada pomoćnik za kvalitetu dr. Marka Rađe, sadašnjeg ravnatelja DZ Splitsko-dalmatinske županije, piše Slobodna Dalmacija. 

Liječnik iz BiH mirno čeka raspetljavanje gordijskog čvora, koji se pojavio u zemlji birokracije, gdje su takvi problemi manje-više normalni i gdje se na takve stvari nitko i ne osvrće. A njegovo "putovanje" za zapošljavanje u Hrvatskoj, kojoj nasušno nedostaje liječnika, a pogotovo radiologa, koji su najdeficitarniji kadar, započelo je prije gotovo godinu dana.

– S liječnikom iz BiH počeo sam pregovarati u studenome 2018. godine. Kolega je izrazio želju da dođe raditi u Trogir i u njemu smo vidjeli riješenje problema radiologa za trogirski Dom zdravlja. U međuvremenu liječnik nam je dostavio svoju dokumentaciju i iz Ministarstva zdravstva smo dobili potvrdu da su svi njegovi "papiri" valjani u Hrvatskoj. Budući da kolega nije državljanin ni jedne od zemalja članica EU-a, da bi radio i živio u Hrvatskoj mora imati dozvolu boravka, a da bi je dobio mora negdje živjeti, odnosno imati adresu stanovanja u RH – kaže dr. Petric.

I tu se, nenadano pojavljuje problem.

– Problem je u tome što Grad Trogir nema vlastitog stana, koji bi kolegi iz BiH dao na korištenje, a takav stan nema ni županijski Dom zdravlja. Po statutu DZ SDŽ nije ni predviđeno davanje stanova, nikome od zaposlenika. Do sada su se ovakvi problemi rješavali na način da su lokalne samouprave osiguravale smještaj liječnicima i medicinskim sestrama koji su dolazili raditi u te lokalne samouprave – kazuje dr. Petric.

Prisjećamo se slučaja liječnice iz Makedonije koja se zaposlila u Sućurju na otoku Hvaru, te liječnice iz BiH koja je došla u Makarsku i kojima je lokalna samouprava riješila stambeno pitanje.

– One su uredno dobile smještaj i nije bilo problema s početkom rada u RH. Ovdje se problem pojavio i strah nas je da liječnik, koji sada ima i "hrvatske papire" ne ode raditi negdje drugdje u Hrvatskoj, gdje će mu bez problema pronaći smještaj. Kolega je vrlo strpljiv, čujem se s njim svakih 15-ak dana i uvjeravam ga kako će se sve riješiti te da će uskoro početi raditi. Nadam se, da će se ovaj gorući problem riješiti vrlo skoro i da će kolega iz BiH uskoro početi raditi u DZ SDŽ u Trogiru – zaključuje dr. Dragomir Petrić.

I dok u zemljama EU-a, u kojima također nedostaje liječnika, zdravstvene ustanove imaju "spremne" stanove za prihvat onih liječnika koji žele doći raditi kod njih, u Hrvatskoj to nije slučaj, stanovi se počinju "graditi" kada je liječniku već "puna kapa" hrvatske birokracije, nesposobnosti i nemarnosti.