Lani je u Irsku odselilo više od 5000 Hrvata: Jedan otkrio koliko zarađuje i koliko sve košta

Irska
Od 2013. godine iz Hrvatske je u tu zemlju otišlo 14 552 radno sposobnih osoba, a najviše ih je otišlo lani, čak 5312. Pokazuju to podaci o izdanim PPS brojevima (irskoj verziji OIB-a) koji se može dobiti samo nakon dolaska u Irsku i bez njega ne možete otvoriti bankovni račun i primati plaću.

Jedan od onih koji je Hrvatsku zamijenio Irskom je i Zagrepčanin Bobo Bogojević koji ondje radi posljednje dvije godine. Po struci je magistar političkih nauka i interni revizor, a za život u Irskoj se odlučio nakon što je u Hrvatskoj bio tri godine bez posla.

Tri godine bez posla

"Iz Hrvatske sam otišao zbog posla i totalnog gubitka samopoštovanja. Ovdje radim kao zaštitar. Zadovoljan sam što se tiče posla, imam 2000 eura neto plaću i sad je sve na svom mjestu što se toga tiče. No treba znati da, ako nisi IT ili medicinske struke, odnosno neke jako specifične koju oni trebaju, onda je iz Hrvatske nemoguće naći posao u Irskoj.

Kad se javiš na neki oglas, oni te već drugi dan očekuju na razgovoru tako da se posao uglavnom treba tražiti kad si u Irskoj i kad imaš irsku adresu i telefonski broj", rekao je u razgovoru za Index Bobo Bogojević.

Posla u Irskoj kaže, ima za sve koji žele raditi, no dodaje i kako se dosta ljudi "opeče" kad krenu inzistirati da nastave raditi u uredu, kao što su u Hrvatskoj.

Za sve potrebni certifikati

"Za rad u tako nekoj kancelariji je potrebno da imaju jaku podlogu u knjigovodstvu i da imaju odlično znanje engleskog, ali ja obično savjetujem ljudima da kad dođu da počnu raditi bilo kakav posao, samo da što prije prestanu trošiti svoje financijske rezerve. A onda kad tu provedu par mjeseci i vide kako se tu radi, da onda krenu prema svom cilju.

Naime, Irci za sve živo imaju neke svoje certificate i to prvenstveno traže. Recimo, ako si u Hrvatskoj pravnik, ne možeš isto biti u Irskoj već prvo moraš nostrificirati svoju diplomu u Irskoj i onda položiti razliku ispita da bi ti se priznala diploma. Sva šefovska mjesta su pokrivena višim nivoima certifikata. Dakle, ja sam položio licencu za zaštitara i to je 4. nivo kvalifikacije. Za menadžersku poziciju moram imati bar 5. ili 6. nivo certifikata", ispričao nam je Bogojević.

On živi u gradiću Navan, udaljenom 50 kilometara od Dublina. Kaže kako su cijene i u tom gradiću visoke jer mnogi Irci putuju na posao u Dublin, a žive u okolnim gradovima poput Navana. Kaže da gradić ima samo oko 20.000 stanovnika i čak 4 shopping centara, što tvrdi pokazuje da je ondje visoka kupovna moć jer svi centri dobro rade.

Kako najbolje naći smještaj

Pri dolasku u Irsku smjestio se kod prijatelja na dva tjedna, a potom je našao smještaj.

"Prvi smještaj sam imao kod frendova, ali inače savjetujem svima da se registriraju na Homestay ili Airbnb i da tamo riješe 2 do 3 tjedna početnog smještaja. To je jako bitno jer stanodavci u tim smještajima lakše daju dokaz da imate irsku adresu i ne traže vas polog. Cijene stanarina ovise o tome u kojem se dijelu Irske nalaziš, kao i o samoj vrsti smještaja.

Isto vrijedi i za režije. Recimo, mjesečni račun za struju za cijelu kuću je od 60 do 90 eura mjesečno, 10 eura je odvoz smeća. Cijena grijanja se kreće ovisno o potrošnji, zimi je oko 100 eura, a ljeti 20 do 30 eura. Ja živim u dvosobnom stanu sa stanodavcem te imam svoju sobu i cijeli stan na korištenje, a mjesečno plaćam 350 eura s režijama.

Odavno sam mislio naći iznajmiti svoju kuću, ali one su tu preskupe, tako da, kad se odlučim na to da idem sam živjeti, onda ću preseliti u Athlone, Mayo ili Waterford. Ondje mogu iznajmiti kuću za 600 do 700 eura, a posao se uvijek nađe. To u Irskoj nije problem", rekao nam je Bogojević.

Gdje doći u Irsku ako ne u Dublin?

Tema koja, kaže, ljude iz Hrvatske najviše zanima je gdje doći u Irsku ako ne u Dublin, a njegov je savjet da se ne ide u Dublin jer je najskuplji.

"Zaboravite bojazan da nećete pronaći posao ako se ne radi o Dublinu ili Corku. Ako niste izbirljivi i ako ste spremni zamijeniti svoj bivši uredski posao u Hrvatskoj za rad u trgovini prehrane, benzinskoj pumpi, shopping centru, skladištu, tvornici ili u ugostiteljstvu, posao ćete naći i van Dublina", kaže Bogojević, a savjetuje svima da pripreme različite životopise za različite poslove.

Znanje engleskog je, kaže, nužno barem na osnovnom komunikacijskom nivou.

"Gdje god na karti vidite mjesta u kojem živi više od 7000 ljudi, znate da posla ima, a kupovna moć je poprilična. Ako planirate doći s obitelji, a nemate neko specijalističko zvanje koje je jako dobro plaćeno u Irskoj, nemojte ni pomišljati na život u Dublinu jer je jednostavno preskup. Ondje se soba plaća 600-700 eura, a stan od 1600 eura na više. Ogroman minus je i sama kvaliteta smještaja jer nisi u situaciji birati, a pola onog što se danas nudi su rupe. Budući da 90 posto Hrvata dolazi na plaću od 9,25-11,00 eura na sat i to u Dublinu, ali i ostalim mjestima, onda je bolje živjeti u nekom manjem gradu gdje je najam jeftiniji", savjetuje Bogojević.

Koliko je novaca potrebno za početak

Svima koji se odluče doći raditi u Irsku predlaže da sa sobom ponesu 1700 do 2000 eura po osobi. Savjetuje svima i da si izrade internacionalnu EHIC zdravstvenu iskaznicu.

"Njeno korištenje u Irskoj ako radiš i nije baš legalno, ali tad šutiš i kažeš da si nekome u posjeti i da ti treba hitna medicinska pomoć. Potrebno je izvaditi i međunarodni rodni list, a nije loše izvaditi i potvrdu o nekažnjavanju u Hrvatskoj te ju prevesti na engleski i ovjeriti, to posebno vrijedi za poslove zaštitara, njegovatelja, medicinske sestre. Za one koji imaju djecu i dolaze s njima trebali bi izvaditi i njihov rodni list te si prevesti diplome", rekao nam je na kraju Bogojević.

index.hr