Krunoslav Ostojić o USTAVNOJ ALKEMIJI

kolinda grabar kitarovic
U slučaju da se Sabor ne konstituira u roku od 20 dana nakon provedenih izbora, predsjednica Republike treba raspisati izbore, a Vlada Zorana Milanovića nastavlja upravljati Hrvatskom kao tehnička vlada, sve drugo je ustavna alkemija, tvrdi danas odvjetnik Krunislav Olujić, nekadašnji predsjednik Vrhovnog suda. Olujić je kazao da Ustav nema odgovore na sva pitanja, a mogućnosti su dvije - da se Sabor konstituira i ne konstituira.

Most treba preuzeti odgovornost
Krunoslav Olujić smatra da bi Most trebao preuzeti odgovornost i prikloniti se jednoj ili drugoj koaliciji, a nešto više od 300.000 glasova koliko je dobio na izborima mu »ne daje pravo da budemo taoci njegovog pokušaja nemogućeg - stvaranja velike koalicije«. Pozvao je i Božu Petrova da prestane bježati od odgovornosti i »spasi projekt Most od definitivnog kraja na sljedećim izborima« i to preuzimanjem dužnosti predsjednika Sabora jer je to dužnost s koje može ocjenjivati kako se provodi dogovoreni program.

U slučaju da se konstituira predsjednica Grabar-Kitarović treba nekome dati mandat, u slučaju da mandatar ne uspije dobiti potvrdu za Vladu u Saboru, treba kako Ustav propisuje mandat dati drugoj osobi i ako ni ta osoba ne uspije sastaviti vladu imenovani privremenu nestranačku vladu i istodobno raspisati parlamentarne izbore. - Ta mogućnost više odgovara predsjednici i desnoj opciji jer bi predsjednica na svoju »sliku i priliku« sastavila vladu, kazao je Olujić i dodao da to zaključuje po tome što otkako je preuzela dužnost ne djeluje nadstranački zbog čega nije neupitni nacionalni arbitar.

U slučaju da se Sabor ne uspije konstituirati otpada mogućnost da predsjednica imenuje mandatara jer on nema kome predstaviti vladu, njen program niti zatražiti povjerenje. U tom slučaju predsjednica treba raspisati izbore, ali nikako ne smije imenovati privremenu nestranačku vladu jer ta mogućnost je dopuštena samo u slučaju da su mogućnosti s mandatarima potrošene.

- Ono čega se bojim je ustavodržavni puč: Sabor se ne konstituira, raspisuju se izbori i imenuje privremena nestranačka vlada, izjavio je Olujić. Na pitanje u kojem roku Grabar-Kitarović treba reagirati u slučaju da se Sabor ne uspije konstituirati, Olujić je ustvrdio da »nema velikog prostora za manevar«.

- Rok u kojem bi se Sabor morao konstituirati je 20 dana, kazao je Olujić i upozorio na jezičnu razliku između Ustava i Poslovnika Hrvatskog sabora. Ustav navodi da prvu sjednicu Sabora saziva predsjednik Republike i to u roku od 20 dana od provedenih izbora, a Poslovnik navodi da »Sabor na prvu, konstituirajuću sjednicu saziva predsjednik Republike«.

Hina