Kruh naš svagdašnji daj nam danas..., a ne sutra!

ilok, Slavonija, Slavonija, HSP AS H, hsp ante starčević
Primarni cilj bio mu je kvalitetno usmjeriti 2,5 milijardi eura europskog novca u pet Slavonsko-baranjskih županija te na taj način postići ravnomjeran razvoj ratom opustošenog, razorenog i opljačkanog istočnog djela Lijepe naše sa drugim dijelovima. Gotovo godinu i pol dana kasnije, 20.07.2018. godine održana je sjednica Savjeta u Vinkovcima pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića. Laiku je jasno da su se primarni ciljevi, gospodarski oporavak, poticanje povećanja poljoprivredne proizvodnje i svakako zaustavljanje katastrofalnih demografskih trendova pogubili negdje po putu.

Prezentirano je 130 projekata sa silnim milijardama i sve to uz veliku medijsku pompu i pljesak svekolike, po ne znam koji puta prevarene, hrvatske javnosti. Dugo najavljivana najveća investicija od Domovinskog rata u ovom dijelu Hrvatske nije ništa doli medijski igrokaz gdje je podilaženje usko-interesnim skupinama prikazano kao veliki napredak ka boljitku i blagostanju slavonskog čovjeka.

Šokiran sam čekao prvi dan, pa drugi dan kvalitetne reakcije od strane medija, političke oporbe ili bilo koga relevantnog o navedenom. Zavjet šutnje proizašao je jer su mediji jednostavno lijeni bili pročitati o kakvim se projektima radi, ono što ne bude na nekom udarnom dnevniku za našu "baba Mandu" na kraju sokaka kao da se nije ni dogodilo. Tom razlogu treba pridodati sustavno razbijenu desnicu u dogovoru i po nalogu europskih nalogodavaca, šutnju potkupljenih i eutanaziranih tzv. partnerskih stranaka i zastupnika manjina, nepostojeću oporbu koja je opterećena svojim unutarstranačkim borbama, pa do zakupljenog civilnog sektora i tzv. predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Nitko nije reagirao da su navedena sredstva usmjerena u željeznice, odvodnju, te u lučku i vodoopskrbnu infrastrukturu... što svakako nisu mjere koje su kratkoročno i nasušno potrebne Slavoniji, Baranji i Srijemu odmah i sada.

Za Ilok nam je poznato da je kao i cijeli Srijemski trokut, kako sam to i najavio prije dvije godine, ostavljen na tiho ali brzo umiranje. Dostavljam prešućen ali šokantan podatak da je u iločku osnovnu školu "Julije Benešić" u rujnu 2017. upisano 383 učenika, a u lipnju 2018. u školi je ostalo 339 učenika. U samo zadnjoj školskoj godini Ilok je napustilo 44 učenika što iznosi gotovo 12% ukupne učeničke populacije. Pametnom dosta. Navedeni projekti dovode do zaključka da je i Vukovar u istoj poziciji te ne čudi izostanak čelnih ljudi Vukovara na ovom predstavljanju "8. svjetskog čuda". Gradu Vukovaru pripala su tri projekta, a najznačajniji vuče više od 90% uloženih novaca i ne donosi gotovo ni jedno radon mjesto, a zove se "Arheološki park Vučedol". Podsjetimo Vlada 2017. nije imala sluha za talijanskog investitora "Florian Group" koji se bavi proizvodnjom finalnih proizvoda od drveta i imao je namjeru otvoriti novih 500 radnih mjesta u gradu Heroju.

Glasna i učinkovita DESNICA potrebna je Hrvatskoj više nego ikada. Radeći na njenom okupljanju i iznalaženju čelnika koji će u javnosti znati artikulirati ove i brojne smrtne opasnosti za Hrvatsku i Hrvate podsjećam da su se Hrvati 2011. godine u većini izjasnili kao katolici. Njih 86,28% znaju najvažniju molitvu: "Kruh naš svagdašnji daj nam danas...", a ne sutra.

Pero Ćorić
Bog i Hrvati!