FOTO/VIDEO  Krstičević reagirao na napise Index.hr-a

ostavka, damir krstičević, damir krstičević, portal Index
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na početku je istaknuo kako je jasno da je ovdje ponovno riječ o hibridnom djelovanju, spomenuvši pritom slučaj s početka njegovog mandata, kada je bilo medijskih napisa o njegovom ratnom zločinu te zabrani odlaska u BiH, što nije bila istina.

„Očito nekome smeta što razvijamo i moderniziramo Hrvatsku vojsku, što smo vratili vojsku u junački Vukovar, što smo sada na korak do Odluke o odabiru višenamjenskog borbenog aviona."

Nadalje, o svom obrazovanju ministar je istaknuo: "Moje obrazovanje i moj ratni put su javno dostupni. Na svoje obrazovanje sam ponosan. Možete krenuti od osnovne škole, koju sam završio u Vrgorcu, nakon toga srednja vojna škola koju sam završio s odličnim uspjehom, pa vojna akademija" rekao je, te dodao kako ga je ratni ministar obrane Gojko Šušak poslao u Ratnu školu u SAD koju je također završio s odličnim uspjehom, na što je posebno ponosan.

Na konferenciji za medije ministar Krstičević predstavnicima medija dao je na uvid diplomu te program Ratne škole kopnene vojske SAD-a US Army War College.
O svom radu u Ratnoj školi kopnene vojske SAD-a (US Army War College) o kojem je pisao navedeni portal rekao je: „US Army War College sam završio s odličnim uspjehom i akademsko izvješće o tome vam stavljam na raspolaganje. Vi procijenite koliko sam uspješan bio u tome. Ovo je pregledni rad, nije ni diplomski niti znanstveni rad i s njim nisam stekao nikakvo akademsko zvanje. Ovaj pregledni rad za cilj je imao upoznati ostale polaznike ratne škole s tadašnjim stanjem u Hrvatskoj, s istinom o ratu u Republici Hrvatskoj. Sve što je bilo citat, naveo sam na kraju pod popis literature".

Ministar je nakon toga naglasio: „Danas se izvrće kontekst te se u prvi plan ne stavlja diploma i moj akademski report, već se iznosi neistina i manipulacija s namjerom da me se diskreditira i prikaže kao ono što nisam".

Pojasnio je, kako je njegov rad bio vezan uz dolazak mirovnih snaga u Hrvatsku, u sklopu seminara „Peacekeeping Operations Issues: Policy and Practice". „Ja sam svjedočio što se događalo u Hrvatskoj. Ja sam svjedočio o mirovnim snagama u svojoj zemlji", rekao je Krstičević.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević 1998. godine završio je US Army War College, u Sjedinjenim Američkim Državama, gradu Carlisle, državi Pennsylvania. Tema rada u sklopu seminara bila je „Operacije snaga Ujedinjenih Naroda u Republici Hrvatskoj".

Ministar Krstičević prvi je časnik Oružanih snaga RH koji je završio ovakvu vrstu školovanja na ovoj prestižnoj američkoj obrazovnoj instituciji koja priprema časnike i civilne dužnosnike za stratešku razinu dužnosti i vođenja.

„Budući da nemamo na školi sustav bodovanja, general Krstičević je pokazao da je izniman časnik čija marljivost, učenost i profesionalna predanost mogu poslužiti kao primjer" napisao je u Academic report-u zapovjednik Američke kopnene vojske general-pukovnik Robert H-Scales, Jr.