Krivotvorili hrvatske dokumenate za srpske i crnogorske kriminalce

 hrvatska putovnica, putovnica, Hrvatsko državljanstvo, državljanstvo, Hrvatska, Hrvatska, krivotvorenja isprava, putovnice

U opsežnoj zajedničkoj akciji policije i Uskoka dosad je uhićeno 23 pripadnika dviju kriminalnih organizacija, među kojima su i policajci, a koji su pribavljali informacije i izrađivale dokumente za mafijaške skupine s područja Srbije i Crne Gore, priopćio je hrvatski MUP u četvrtak.

Prvim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je da je na čelu skupine koja je krivotvorila dokumente za mafijaše Nusret Seferović (49), koji je godinama bio predsjednik Unije Roma Hrvatske. Navodeći samo godišta osumnjičenika, policija je priopćila da je Seferović povezao u zajedničko djelovanje skupinu od 18 hrvatskih državljana starosti između 21 i 64 godine, među kojima su i policajci te državni službenici u policijskim upravama, navodi Hina.

Ta je skupina od 2017. do studenog 2019. na području grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Primorsko-goranske i Istarske županije izrađivala hrvatske isprave na temelju krivotvorenih srpskih isprava s podacima dvojnih hrvatsko-srpskih državljana s fotografijama trećih osoba, za iznos od najmanje 3500 eura po dokumentu. Ravnateljstvo policije dodalo je kako su kupci lažnih dokumenata bili pripadnici srpsko-crnogorskih kriminalnih skupina.

Skupina krivotvoritelja je putem informacijskog sustava MUP-a, pribavljala podatke o pogodnim identitetima hrvatskih državljana na čija bi se imena mogle izraditi hrvatske osobne isprave te su takve podatke osobno dostavljali Seferoviću. On je potom pribavljao krivotvorene srpske putne isprave s podacima hrvatskih državljana i fotografijama mafijaša koji su se tim identitetima koristili kao svojima. Temeljem krivotvorenih dokumenata, mafijaši su podnosili zahtjeve za izdavanje hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica.

Uz to, ista skupina krivotvoritelja je izrađivala hrvatske vozačke dozvole na temelju krivotvorenih britanskih vozačkih dozvola po cijeni od najmanje 3500 eura po dozvoli.

Dvoje pripadnika skupine, 31-godišnjak i 23-godišnjakinja su po Seferovićevim uputama pribavljali krivotvorene vozačke dozvole s prethodno dogovorenim i unesenim identifikacijskim podacima za osobe na koje glase te predavali zahtjeve za zamjenu tih vozačkih dozvola za hrvatske vozačke dozvole.

Odobrenje zaprimljenih zahtjeva u nadležnim policijskim upravama nadzirale su 51-godišnja i 59-godišnja službenica, priopćilo je Ravnateljstvo policije dodajući da je skupina organizirala i krijumčarenje ljudi između hrvatske i slovenske granice za najmanje 1400 eura po osobi.

Drugim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 46-godišnji hrvatski državljanin povezao 10 osoba starosti između 29 i 64 godine, od kojih su njih petero hrvatski državljani, dok je jedna osoba srpski državljanin, a njih četiri dvojni državljani Hrvatske i Srbije.

Pripadnici ovog zločinačkog udruženja su protuzakonito prikupljali i obrađivali osobne podatke hrvatskih državljana s prebivalištima na teritoriju Srbije koji do tada nisu ishodili hrvatske osobne dokumente te ih, sukladno prethodnim dogovorima, ustupali drugim osobama.

Među njima su bili i pripadnici organiziranih kriminalnih skupina s područja Srbije i Crne Gore koji su krivotvorene dokumente platili između od 7500 do 15.000 eura po osobi.

Uz to, pribavljali su i krivotvorene srpske putovnice s upisanim ustupljenim osobnim podacima hrvatskih državljana. Na temelju njih su ishodili domovnice i rodne listove u hrvatskim matičnim uredima, nakon čega su dalje podnosili zahtjeve za izdavanje hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica.

Policija je priopćila da je zločinačko udruženje ishodilo najmanje 137 hrvatskih osobnih isprava.

Protiv krajnjih korisnika spornih osobnih iskaznica i putovnica ishođenih temeljem krivotvorenih dokumenata ili na prijevaran način, nadležnim državnim odvjetništvima bit će podnesene kaznene prijave po utvrđivanju njihovog pravog identiteta, dok će dokumenti biti oduzeti, odnosno poništeni.

Zbog opsežnosti i složenosti akcije, u kojoj je sudjelovalo 150 policajaca, ustrojen je i poseban stožer, kažu u policiji koja je protiv svih uhićenih podnijela kaznene prijave Uskoku.