Kristina Ćurković: Hercegovka i hrvatska heroina "Ne zaboravimo tko smo i ne odustajmo od svoje države

Paradoks svih paradoksa je da Republika Hrvatska kazneno goni 21-ogodišnju Hercegovku zbog toga što je štitila njen ustavno-pravni poredak.

 Široj javnosti još uvijek slabo poznata ali bez sumnje da će to postati.Studentica Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Hercegovka i Hrvatica.Možete li u nekoliko rečenica reći našim čitateljima tko je Kristina Ćurković?

Prije svega, ono čim se posebno ponosim, je moja pripadnost Katoličkoj Crkvi. Dolazim sa malog sela Vlaka na Buškom blatu, koje pripada općini Tomislavgrad. Studiram na KBF-u u Splitu. Od Hrvata, uzor vidim u blaženom Alojziju Stepincu.

Danas i nije najpopularnije u Hrvatskoj biti Hercegovac ali Vi sa ponosom ističete da ste Hercegovka, jeste li ikada zbog toga imali neugodnosti?

 Nikada nisam osjetila neugodnost zbog toga što sam Hercegovka, iako je bilo određenih provokacija, pogotovo u srednjoj školi. Smatram da je to neinformiranost, te se ne obazirem puno na to. Takvima održim kratko predavanje iz povijesti. Hercegovina je ipak srce Hrvatske.

 Aktivistica ste udruge „Volim Hrvatsku" i jedna od organizatorica skupa potpore hrvatskom branitelju Tihomiru Purdi na splitskoj Rivi kada se okupilo 4 000 prosvjednika.Odakle dolazi tolika energija da jedna mlada osoba volonterski izdvoji toliko svoga vremena za plemeniti cilj?

 Bila sam u udruzi Volim Hrvatsku, ali sam izišla iz nje. Inzistirala sam na transparentnosti. U međuvremenu su postali i stranka. Snaga za moje djelovanje dolazi iz poznavanja prošlosti vlastitog naroda. Previše krvi je prolila naša Domovina da bi imali pravo ne boriti se. Mi smo zaduženi žrtvom naših predaka i moramo očuvati Domovinu i prenijeti ju sljedećim generacijama na čuvanje.

 Amerikanci imaju svoju „Bostonsku čajanku" o kojoj uče iz povijesti ali je manje poznato da i Hrvati imaju „omišku Kajganu".U veljači prošle godine su aktivistice udruge „Volim Hrvatsku" u Omišu HDZ-ovce zasule jajima.Naravno da je Kristina Ćurković bila nezaobilazna i u toj akciji.Odakle ideja i zašto jaja? Zašto HDZ nije potrebno pitati.

 Tada sam bila u toj udruzi, ali sa tim činom smo istupile kao pojedinke, udruga je tek poslije dala podršku. Na ideju je došla moja draga prijateljica Anita Barišić, te smo nas dvije kao pojedinke odlučile pokazati HDZ-u što mislimo o njihovoj izdajničko-podaničkoj politici. U Omišu su se skupili na slavlje 20-te obljetnice. Nas dvije smo smatrale da nemaju razloga za slavlje, te smo to i pokazale.

U travnju prošle godine ste štiteći ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske sa zgrade Banovine skinuli plavu krpetinu i na njeno mjesto postavili službenu zastavu Republike Hrvatske.Nakon toga ste sami nazvali policiju.Što Vas je ponukalo na taj čin?

Najviše me je pogodila presuda našim generalima. Ta fantomska krpa simbolizira toliko zla koje je EU donijela Hrvatskoj. Sve uz pomoć beskičmenjaka u vrhu hrvatske politike. Bila sam, i još uvijek jesam, jako ljuta zbog njihovih kontinuiranih izdajničkih poteza. 15000 branitelja sigurno ne bi dalo živote za još jednu uniju! Naši očevi u ovom ratu su se borili za samostalnu, slobodnu i nezavisnu državu Hrvatsku, a ne za provinciju u Europskoj uniji.

Kristina Ćurković je među prvim uhapšenim za vrijeme održavanja Split Pride-a.Je li moguće da djevojka od 50 kg žive vage predstavlja opasnost za stotine pedera koji su taj dan bili u Splitu.Policija Vas je privela nakon što su Vam u torbi pronašli krunicu.Osim vjere u Boga posjedujete li neke nadnaravne moći kojih se bojalo stotine pedera i policajaca taj dan u Splitu?

 Privedena sam među prvima, prije početka te poremećene ceremonije nastranosti, bez ikakvog razloga, naloga, obrazloženja. Zadržana sam u pritvoru 6 sati, roditelji me nisu mogli dobiti na mobitel, svi su se zabrinuli. Nikada nikome nisam naudila, niti sam kriminalac. Od strane policije mi je rečeno da im je naloženo da me pritvore. Nakon puštanja na slobodu nisam dobila nikakav službeni papir da sam bila tamo, niti obrazloženje, niti ispriku. Zbog krunice me nisu priveli, jer su je vidjeli naknadno. Možda su se prepali da će hercegovačko čeljade poremetiti hormone pederima. Uvijek koristim riječ ''peder'' jer je to izvorna hrvatska riječ.

U petak Vam je bilo ročište na Prekršajnom sudu u Splitu gdje Vam Republika Hrvatska sudi zbog skidanja zastave EU i postavljanja Hrvatske zastave na to mjesto.Traže da platite 700 kuna zbog toga domoljubnog čina.Imate li namjeru platiti?

 Nisam kriva i neću platiti.

 Nakon završene rasprave na sudu ste na Pjaci iskidali zastavu EU.Očekujete li nove sankcije i represiju državnoga aparata prema Vama zbog tog čina?

Očekujem, ali se ne bojim.

Gorljivi ste protivnik ulaska RH u EU. Zbog čega ?

 Europska unija je umjetna tvorevina koja se raspada u svakom smislu, moralnom i ekonomskom. U EU se gura izraz ''demokracija'' koje u zbilji uopće nema. A ako ćemo govoriti o demokraciji, u EU parlamentu bi bili zastupljeni manje od 1%, tolika bi nam bila i tzv. demokracija. Odluke i zakone bi nam donosila EU komisija (koja je postavljena, ne izabrana od naroda) uključujući i razne kvote od proizvodnje do uvoza. Izgubili bi vlastitu valutu, i suverenitet. Brzo bi postali nacionalna manjina u vlastitoj državi. Pogledajte samo stanje u Španjolskoj, Francuskoj i drugim ''multikulti''zemljama. Hrvatska je u Europi, ali ne mora ići u EU koja je talionica za male narode. Nemamo pravo predavati državu strancima jer su ljudi umirali za slobodu. Boli nas i prst kad se porežemo o list papira i kad vidimo kapljicu krvi, zamislite koliko tek boli metak u srce. Čuvajmo Domovinu, vlast je promjenjiva i možemo ju preuzeti s vremenom. Ulazak u EU je nepovratan proces koji vodi u sigurnu propast nas i naše potomke za koje nam je dužnost SAČUVATI DOMOVINU u našim rukama!

 Postoji li mogućnost da Kristina Ćurković nakon završetka školovanja dođe živjeti i raditi u Herceg-Bosnu?Mi sigurno nećemo brzo u EU.

Naravno da postoji, srce me vuče u moj buškoblatski kraj. Svaki dan razmišljam o njemu. Nedostaje mi moje nebo, moja livada, moj zrak... Volim svoju djedovinu, svaki kamen u svom kraju poznajem. Ni za što ne bi mijenjala svoje djetinjstvo koje sam tamo provela, igrajući se u tom raju na zemlji, koji je kao ptica u gnijezdu okružen Kamešnicom, Tušnicom, Cincarom...

 I za kraj koja je poruka Kristine Ćurković puku Herceg-Bosne ,hrvatske dijaspore i Hrvatske?

 Moja poruka svom Hrvatima je ta da se povežemo, da ne zaboravimo tko smo i da ne odustajemo od svoje države. Nemamo pravo odustati. Ni naši preci nisu odustajali! Budimo ponosni što smo Hrvati, imamo burnu prošlost kojom se možemo ponositi. Uz toliko patnje i lomljenja, na satrvenim leđima smo iznijeli Hrvatsku! Nedajmo je nikome! I sada stvaramo prošlost, stoga stvorimo ponosnu prošlost, da se naši potomci ponose nama.

Izvor: posusje-online.info