Kriminalci iz Hrvatske će po prepaid kartice u BiH

Suprotno navodima Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija, nijedan hrvatski zakon ne regulira zahtjev obavještajnih službi da se korisnici prepaid mobitela moraju registrirati. Naime, prema Zakonu o elektroničkim komunikacijama, operateri su dužni nadležnim institucijama omogućiti identifikaciju korisnika usluga, no iz tog zakona ne proizlazi nikakva obaveza registracije anonimnih prepaid korisnika.

Početak registriranja

Inače, u prijedlogu OTC-a koji je potpisao ravnatelj Dinko Majić stoji da je planirani početak obveze registriranja anonimnih korisnika 1. siječnja 2010., a rok za njegovu potpunu realizaciju 30. lipnja ove godine.

Kako nam neslužbeno navode domaći operateri, još im nije jasno što bi se točno moglo postići tom obvezom, jer sve zemlje u regiji, osim Crne Gore i Italije, poštuju anonimnost prepaid korisnika.

Konkretno to znači da će korisnici koji su zanimljivi obavještajnoj zajednici, a to su pripadnici podzemlja, bez obaveze za identifikaciju moći kupovati bonove za mobitele u Bosni, Srbiji, Makedoniji ili Sloveniji s obzirom na to da su to zemlje koje nemaju niti planiraju uvesti tu obvezu.

Manje korisnika

Kako kažu naši sugovornici, ovaj bi prijedlog imao smisla kada bi takvu obvezu uvele sve zemlje u regiji. Osim toga, kriminalci znaju i mnoge druge metode prikrivanja identiteta i skrivanja brojeva.

No, operateri upozoravaju i na gospodarski utjecaj ove odluke jer bi ona mogla značajno smanjiti broj prepaid korisnika, pa samim tim korisnika uopće. Oni koji su izabrali “razgovore na bonove” učinili su to zbog anonimnosti i kontrole troškova.

JUTRANJI LIST