Krcata Crkva Sv. Mati Slobode na misi zadušnici za Slobodana Praljka

misa, Slobodan Praljak
Vjernici su poveli molitvu za generala Praljka i prije mise koja je počela u 15 sati.

Među koncelebrantima bili su sisački biskup Vlado Košić i don Damir Stojić.

"Ožalošćenoj obitelji, rodbini, prijateljima i poznanicima, Hrvatskom generalskom zboru, svima koji su pogođeni iznenadnom smrću Slobodana Praljka, generala Hrvatske vojske, izražavam sućut. Suosjećamo s vama i vašom boli, želim da naša ljudska blizina i molitva za njegovu dušu ublaži bol i patnje. Njegova smrt nas je iznenadila, za nijednu smrt nikada nismo dovoljno spremni, poglavito kada je ona iznenadna... Završetak zemaljskog života Slobodana Praljka u haškoj sudnici u trenutku izricanja teške presude šestorici hrvatskih uznika uz usklik 'Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu', ostat će zabilježen u analima svjetskih sudova", rekao je biskup Bogdan na početku.

Dodao je da su njegova gesta, usklik i slika obišli svijet.

"Izravno su obilježeni u kolektivnu memoriju svjetskog pravosuđa. Koliko god izgledaju kao točka na rečenici jednog postupka, to nisu. Da paradoks bude veći, dogodilo se to u hramu svjetske pravde, koliko toliko objetivna pravda morala je biti zadovoljena. Pod dojmom završetka njegovog zemaljskog života spontano razmišljamo o vlastitom životu i kršćanskim načelima čuvanja života. Svatko je za svoj život odgovoran, tko mu ga je darovao, ostaje prvobitno gospodar života. Dužni smo prihvatiti život sa zahvalnošću", kazao je biskup.

Kazao je i kako smo upravitelji, a ne vlasnici života kojeg nam je Bog podario.

"Kod svakog sprovoda i ukopa, Crkva predlaže vjernicima razmišljanje više tekstova iz Starog i Novog zavjeta koji bude nadu, koji Božjim očima promatraju ljudski život".

Dodao je kako se stekao dojam da se Haškim sudom vršio pritisak na Hrvatsku.

"Više nego ikad osjećamo kako nam je mirno, dostojanstveno i hrabro svjedočiti istinu. Mi smo kršćani, čvrsto vjerujemo u Božji sud i pravdu, različite od ljudskih sudova po apsolutnoj pravednosti i transparentnosti i velikom Božjom ljubavlju. Slobodana Praljka prepuštamo Božjem milosrđu. Kako smo tijekom agresije na Hrvatsku i BiH zajedno stisnuli ruke, neka tako sada molimo".

Rekao je kako su slobodi najviše doprinijeli hrvatski branitelji i generali predvođeni Franjom Tuđmanom.

"Kao vjernici imamo pravo i obvezu moliti se i boriti se za pravdu i istinu. Preporučimo za molitvu uznike u Haagu s njihovim obiteljima, sve nestale i ranjene diljem Hrvatske, BiH i svijeta. Neka Gospodar povijesti i ljudskih sudbina daruje svoju pomoć i utjehu svima koji pate zbog nepravde", zaključio je biskup Bogdan svoju propovijed.

Direktno.hr