Kolona sjećanja prolazi ulicama Vukovara: U gradu heroju stradalo je 2.717 osoba

Kolona sjećanja Vukovar, Hrvatska

Više desetaka tisuća građana predvođenih hrvatskim braniteljima Vukovara, zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara prolazi u ponedjeljak, u Koloni sjećanja odajući na dostojanstven način počast stradalima u agresiji na taj grad 1991. godine.

U Koloni sjećanja nalazi se i cijeli državni vrh - predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji će podno spomenika na groblju položiti zajednički vijenac i zapaliti svijeće.

Počast 2.717 stradalih u agresiji na Vukovar polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odat će i izaslanstvo hrvatskih branitelja grada Vukovara te Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Po podacima policije, komemorativna događanja u Vukovaru protječu u miru te nije zabilježen niti jedan incident.

U Koloni sjećanja nalazi se i majka na Ovčari ubijenog francuskog dragovoljca Jeana Michela Nicoliera, Lyliane Fournier koja je novinarima kazala kako očekuje da za smrt njezina sina odgovara onaj koji ga je počinio i bude priveden pravdi rekavši kako raspolaže podatkom o identitetu ubojice njezinog sina. Zauzela se i za blokiranje pristupa Srbije EU dok ta država ne izruči sve ratne zločince.

"Naravno da treba blokirati ulazak Srbije u EU dok ne daju informacije gdje su masovne grobnice, ne izruče ratne zločince i ne ispričaju se kao agresor na Hrvatsku", kazala je Lyliane Fournier.

"Hrvatska je jasno precizirala svoje uvjete kod otvaranja poglavlja 23. i 24. kada je u pitanju Srbija i pristup te države EU. Jedno od prvorazrednih pitanja je na prvom mjestu puna suradnja Srbije i dostava informacija vezanih za sudbinu naših nestalih osoba kao i poništenje zakona o tzv. univerzalnoj ili regionalnoj jurisdikciji", kazao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, prenosi Hina.