Kolinda Grabar Kitarović predsjednička kandidatkinja HDZ-a

Tomislav Karamarko, Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik HDZ-a, HDZ, Kolinda Grabar Kitarović, HDZ-ov kandidat, HDZ Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, HDZ, HDZ RH, za predsjedničku kampanju , HDZ-ov kandidat, predsjednički kandidati, Kolinda Grabar Kitarović, HDZ RH,  predsjednička kandidatkinja HDZ-a , Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović,  predsjednički kandidat, predjednički izbori, Kolinda Grabar Kitarović, Angela Merkel, čestitka, Kolinda Grabar Kitarović, vojislav šešelj, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, Agrokor, Ivica Todorić
HDZ-ova kandidatkinja na predsjedničkim izborima bit će Kolinda Grabar Kitarović , službeno je danas u Vukovaru potvrdio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.
Karamarko je to izjavio novinarima nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a koje su održane danas u Vukovaru, a tijekom popodneva u tome će gradu sjednicu održati i Središnji odbor stranke.
Karamarko je ustvrdio kako je Hrvatska spremna za prvu ženu predsjednicu, rekavši kako je uvjeren da će Kolinda Grabar Kitarović to i postati.
Najavio je kako će Grabar Kitarović predizbornu predsjedničku kampanju započeti u rujnu nakon summita NATO-a. Prema njegovim riječima kampanja neće biti raskošna nego realna i afirmativna.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je poručio kako je to prvi put, nakon prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, da je predsjednički kandidat autentični HDZ-ovac.
»Mislim da se radi o kandidatu koji nije odnjegovan na nekim socijalističkim jaslama, kao prethodni. Po prvi put je netko kandidat koji je nakon predsjednika Tuđmana autentični HDZ-ovac. Vi znate da predsjednik Republike ima odgovornost i u domeni vanjskih poslova i sigurnosti vojske, a pogledajte njezinu karijeru i vidjet ćete da je upravo za to specijalizirana i te su njezine kvalitete porepoznali i u NATO savezu«, rekao je Karamarko novinarima nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke u Vukovaru.
Naglasio je kako HDZ-ovoj kandidatinji sve ide u korist te da se niti jedan kandidat s njom ne može mjeriti. »S druge strane, ona je žena. Mi hrabro kandidiramo ženu unatoč nekima koji kažu da hrvatsko društvo još nije spremno za ženu na takvom jednom mjestu. Mi tvrdimo da jest«, poručio je.
Karamarko je istaknuo kako HDZ na Pantovčak ne želi izabrati »nekoga tko će biti fikus i prilagođavati se dnevnopolitičkim situacijima, kao što je to sada«, već osobu »koja će se koristiti svojim ovlastima i brinuti o ovoj teškoj situaciji«.
Predsjedniku Ivi Josipoviću zamjerio je da se ne usudi kritizirati SDP jer će mu »valjda trebati njihova podrška i 'support' na predsjedničkim izborima«.
Karamarko je ustvrdio kako će predizborna kampanja Kolinde Grabar Kitarović biti skromna, realna i afirmativna te neće biti »prljava«, najavivši da je HDZ-ova kandidatkinja kampanju vjerojatno započeti nakon rujanskog summita NATO-a.

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović od 1992. do 1993. radila je kao stručni referent, a potom i stručna savjetnica u međunarodnom odjelu Ministarstva znanosti i tehnologije.
Od 1993. do 1997. radi u Ministarstvu vanjskih poslova, kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra, a potom i kao načelnica Odjela za Sjevernu Ameriku. U listopadu 1997. postaje diplomatski savjetnik, a potom i ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Ottawi u Kanadi.
Od siječnja 2001. postaje ministar savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova. Na parlamentarnim izborima 2003. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru, a u prosincu te godine imenovana je ministricom europskih integracija.
U siječnju 2005. godine postaje voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Europskoj uniji. Spajanjem Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva europskih integracija imenovana je ministricom vanjskih poslova i europskih integracija. Na dužnosti ministrice ostala je do siječnja 2008. godine. Za vrijeme njezinog mandata Republika Hrvatska započela je pregovore za članstvo u EU.
Grabar-Kitarović je 2011. postala pomoćnica glavnog tajnika NATO-a zadužena za javnu diplomaciju. Aktivno govori engleski, španjolski i portugalski, a pasivno talijanski, njemački i francuski. Udana je i majka dvoje djece.

Hina