Kod spomen-obilježja stradalima u Vukovaru "četnički" grafiti

Vukovar, Bileća, četnici

Za one koji ne znaju, u Vukovaru, kao i u krajevima istočne Slavonije u kojima žive Srbi, puno je navijača Crvene zvezde. Moguće je kako su natpisima na zidu nekadašnje tvornice Borovo htjeli ukazati na svoju prisutnost na tom području, a nisu kao temu za natpise slučajno izabrali "ključne odrednice srpskog identiteta": Kosovo (Kosmet), s lokacijom jednog od najpoznatijih pravoslavnih manastira (Raška) te tribinom (sjevernom) na kojoj se skupljaju navijači Crvene zvezde. Policija je dojavu o tome zaprimila od nepoznatog muškarca jutros oko 8.30 sati.

 "Na mjestu događaja je izvršen očevid te ćemo o svim činjenicama izvijestiti nadležno Državno odvjetništvo te u dogovoru s njima tragati za počiniteljima", kazao je za Index glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Krunoslav Žgela. Dodao je kako se grafiti uklanjaju odmah nakon obavljenog očevida, bojanjem zida. Nakon završetka istrage bit će poznato više detalja o ovom događaju.

 "Takvi su grafiti za svaku osudu"

 Predsjednik SDSS-a kazao je za Index da su grafiti takvog tipa za svaku osudu, no ove konkretno nije htio komentirati kazavši da se trenutno nalazi izvan Hrvatske te da ne zna točno o čemu se radi. Osuda je stigla i iz Centra za suočavanje s prošlošću "Documenta", Centra za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku i Građanskog odbora za ljudska prava. Te tri organizacije u zajedničkom priopćenju izrazile su osudu i žaljenje nad postupcima nepromišljenih pojedinaca i to na mjestu usmrćenja velikog broja žrtava i stradalnika tijekom Domovinskog rata.

 "Spomen obilježje u vukovarskom Borovu naselju, kao i sva ostala mjesta razaranja, zatvaranja i ubijanja nedužnih žrtava, trebaju biti mjesta sjećanja i pamćenja, koja će prenijeti jasnu poruku osude zla i zločina", stoji u priopćenju u kojem se izražava solidarnost s roditeljima i obiteljima zarobljenih i nasilno odvedenih, uz upozorenje da velik broj ratnih zločinaca još nije izveden pred lice pravde.

 Oskvrnuto jedno od najvažnijih poprišta vukovarske tragedije Spomen-obilježje napravljeno je u spomen na 337 radnika Borova, žrtava srpske agresije na Vukovar 1991., u dvorištu tvornice u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovom naselju. U zgradi Borovocommerca je za vrijeme opsade grada bila "alternativna" ratna bolnica u kojoj je zbrinjeno na stotine ranjenika. Kao i Borovo, tvornica je u ruke srpskog okupatora pala 19. studenoga, dan poslije onog koji se obilježava kao službeni pad grada, nakon čega je s mjesta na kojem se nalazi spomen-ploča odvedeno 48 ljudi, koji se još uvijek vode kao nestali.

izvor: index.hr