Katastrofa u Hrvatskoj: Vatra zahvtila kuće, turisti napuštaju hotele!

Kako doznaje Novi list, vatra je zahvatila prve kuće uz magistralu kod Selca.

Vatra je u Selcu ispod jadranske magistrale zahvatila i skladišno-prodajne prostorije "Rabkomerca", a u opasnosti su i prve stambene zgrade.

Kako javlja Novi list, na crikveničkom području vlada potpuni kaos, promet je u blokadi, a vatra je zahvatila i prve kuće uz magistralu kod Selca. Vjetar nosi požar prema Crikvenici. Vatrogasci i mještani usmjerili su sve snage u obranu kuća i zaustavljanju vatre da ne prijeđe magistralu.

Zbog jakog vjetra vatrogasci ne mogu staviti požar pod kontrolu niti će to biti moguće dok se bura ne smiri.

U gašenju sudjeluju vatrogasne postrojbe iz više županijskih mjesta i gradova, a s obzirom na to da se vatra nošena burom teško gasi, najavljena su i pojačanja gasiteljima iz Gorskog kotara.

Jadranska magistrala zatvorena je za sav promet. Automobili voze sporo lokalnom cestom kroz Vinodol, preko Bribira s izlazom u Novome Vinodolskom, a u suprotnom smjeru s izlazom iznad Selca.

Dim se osjeti u Selcu i turisti su počeli napuštati to područje.

Velik požar izbio je u mjestu Bribir pored Novog Vinodolskog, a zbog snažne bure, spustio se sve do magistrale.

Požar je buknuo oko 8:40 sati na predjelu Barbara, nedaleko od Bribira, a zbog jake bure požar se širi prema mjestima Selce i Novi Vinodolski, doznaje Dnevnik.hr iz PU primorsko-goranske.

Na terenu je 100-tinjak vatrogasaca, pripadnika Javnih vatrogasnih postrojbi Crikvenica, Rijeka, Delnice, Senj i Krk te okolnih dobrovoljnih vatrogasnih društava. Gašenje požara je u tijeku, izvijestili su iz DUZS-a.

Zbog iste bure, koja je dim spustila na magistralu, zabranjen je promet svim, osim osobnim vozilima. Zbog dima kojeg je bura spustila na magistralu, promet je u potpunosti zabranjen.

Od glasnogovornika PU primorsko-goranske, Tomislava Veršića, doznajemo kako je u 10:45 sati evakuiran autokamp u Selcu. Nije bilo oštećenja i ozlijeda, samo je izgorjelo raslinje. Evakuirani su i objekti Hrvatskoga crvenog križa.

Opseg požara zasad nije poznat, no gust dim nadvio se nad magistralu i obalni dio, kao što se može vidjeti i na fotografiji čitatelja portala Dnevnik.hr.

Vatrogasne postrojbe svim snagama pokušavaju zaustaviti vatru da prijeđe cestu, a požar se približio naselju Studenčić ili Mali Studenac iznad magistrale, rekao je Robert Hrelja, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Crikvenice. Stanovnici su izašli iz svojih kuća, ali još nije došlo do evakuacije naselja.

Vatra je ispod jadranske magistrale zahvatila i skladišno-prodajne prostorije "Rabkomerca"., a u opasnosti su i prve stambene zgrade. U gašenju sudjeluju vatrogasne postrojbe iz više županijskih mjesta i gradova, a s obzirom na to da se vatra nošena burom teško gasi, najavljena su i pojačanja gasiteljima iz Gorskog kotara.

Gori i na Rabu

U DUZS-u su također izvijestili kako je VOC Rijeka zaprimio je u 00:36 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na području Supetarske Drage na otoku Rabu. U požaru je izgorjelo oko 1,4 ha mješovitog raslinja, a gasili su ga pripadnici DVD-a Rab i Lopar (80 vatrogasaca i 11 vatrogasnih vozila). Lokaliziran je u 03:47 sati, ali se još nadzire zbog vjetra.

Požar u Šišanu kraj Pule

Vatrogasci u Puli zaprimili su u 10:12 sati dojavu o požaru trave i niskog raslinja kod naselja Šišan u blizini Pule. Uz zemaljske snage, na požar je upućen i jedan kanader. Gašenje je u tijeku