Kardinal Bozanić o zdravstvenom odgoju: Žalosno je što se izruguje pravo roditelja

Ne radi se, dakle, u prvom redu o odnosu Crkve i države, nego o odnosu državnih izvršnih vlasti i njezinih građana, u ovom slučaju roditelja, koji imaju posebna prava kad je riječ o odgoju svoje djece u javnim školama. Žalosno je što se u našoj javnosti na više mjesta s omalovažavanjem, do mjere izrugivanja, govorilo o tom vlastitom pravu roditelja, poručio je Bozanić.

- U javnosti se s jedne strane banaliziraju teme sadržaja nametnutoga spolnog odgoja, dok se s druge strane uporno uvjerava da to nije najvažnije pitanje, jer da su u vrijeme rastuće nezaposlenosti puno važnija pitanja iz područja gospodarstva.

Međutim, vrijeme i slijed rješavanja pojedinih predmeta opet, što je i red, određuju oni kojima je povjerena vlast. U sadašnjem trenutku hrvatskoga društva svjedoci smo različitih iskustava i znakovitih gibanja. Dobro je, naime, uočiti stanovite kontraste, dok se na gospodarskom planu pokazuje neuspjeh traganja za prihvatljivim putom napretka, na odgojnom se području povlače potezi ideološke naravi, drži Bozanić.

Ustav Republike Hrvatske roditeljima daje posebna prava kada je riječ o odgoju djece, a to ustavno pravo pri ovakvom načinu uvođenja zdravstvenog odgoja nije poštivano, ocijenio je.