Kaptol se oglasio: 'Prijedlog zakon o prebivalištu je diskriminirajući'

Predsjednici Komisija Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH msgr. Vlado Košić i msgr. Pero Sudar danas su ocijenili kako su predložene izmjene i dopune zakona o prebivalištu i boravištu građana diskriminirajuće i idu na štetu Hrvata u BiH.

"Ukoliko se usvoji predloženi zakon, nije moguće isključiti veliki val novih emigranata u Hrvatsku do kojega bi došlo ne samo zbog diskriminacije, nego i zbog perspektive ulaska Hrvatske u EU", istakli su u predsjednici Biskupskih konferencija Hrvatske i BiH u zajedničkoj izjavi koju su objavili u Zagrebu u povodu rasprave što se vodi u Hrvatskom saboru o zakonu o prebivalištu i boravištu.

U izjavi stoji kako Komisije smatraju da nema nikakva ustavnog utemeljenja zahtijevati od Hrvata s državljanstvom RH i BiH izbor po kojem bi se morali odreći ili svojih prava zajamčenih Ustavom BiH ili prava koja im ravnopravno jamči Ustav RH.

"Mislim da je takav prijedlog zakona uzrok dodatnog straha i oni koji se budu morali odreći jednih dokumenata, većina, a napose mladi, odlučit će se zadržati hrvatske", kazao je msgr. Pero Sudar.

Msgr. Vlado Košić je izrazio je zadovoljstvo što se odustalo od hitnog donošenja tog zakona u Hrvatskom saboru i dodao da stajalište Crkve ima za cilj pomoći Vladi oko rješavanja tog pitanja.

U izjavi također procjenjuju da bi se socijalna izdvajanja koja su, kako navode, po sugestijama medijske kampanje, jedan od glavnih uzroka predlaganja takvog restriktivnog zakona, time značajno povećala.

"To što se dio hrvatskih državljana iz BiH koristi socijalnom pomoći RH neće ni za 300 godina doseći 35 milijardi eura, koliko se procjenjuje ratna šteta koju je Hrvatska pretrpjela zbog srpske agresije, a mi vjerujemo da će vrijedni bosansko-hercegovački Hrvati ubrzo stati na svoje noge i živjeti od svog rada, a ne od pomoći RH", stoji u izjavi i navodi se kako Komisije ne žele da se ukidaju prava ni etničkim Srbima, izbjeglicama iz Hrvatske i odlučno se zalažu za pravo svih da se vrate u svoje domovine i uključe u njihov razvoj i obnovu.

Podsjećajući kako velik broj europskih zemalja priznaje ili tolerira dvojno državljanstvo svojih građana, kao primjerice Talijani, Komisije su se založile da i Hrvatski sabor i Parlament BiH donesu usklađene zakone o prebivalištu i boravištu.

U izjavi, uz ostalo, ocjenjuju i kako "nije teško uvidjeti i složiti se da bez hrvatske sastavnice BiH ne može opstati što znači da može ponovno postati, u mnogo opasnijem obliku, žarište nemira i sukoba nepredvidivih razmjera".

IKA