Kamere na Poljudu su snimile počinitelja, policija ga sada mora identificirati

HNS, HNS, Davor Šuker, jna, domovinski rat, udbaški aparat, UDBA, UEFA, HNS, NS BIH, Poljud, svastika, Policijski dužnosnici, Hrvatska zemlja, italija, BIH, Hrvatska zemlja, kazne, svastika, kukasti križ, Poljud, svastika, HNS, Hrvatska, kazna, Poljud, svastika, Disciplinska komisija UEFA, UEFA, Hrvatska
o je odluka Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza.

A nekoliko sati ranije Disciplinska komisija Uefe podigla istragu o splitskom događaju. Cijeli se svijet raspisao o kukastom križu na travnjaku Poljuda, pa Uefi nikada nije bilo lakše podnijeti prijavu. Naravno, čeka se dokumentacija, a obznanjeno je da ćemo za težinu kazne doznati 16. srpnja 2015. godine.

- Kada primimo odluku, tada ćemo vidjeti na koji ćemo se način žaliti - rekao je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Obavijesni razgovori, u splitskoj policiji kažu da su ih obavili velik broj, i pregledavanje kamera na Poljudu, u fokusu su velike istrage koju provodi MUP kako bi došao do "autora" kukastog križa zbog kojeg će reprezentacija Hrvatske biti drakonski kažnjena.

Istraga će trajati danima

Premda se nekoliko puta pojavila informacija kako kamere na Poljudu, a ima ih 84, ne snimaju travnjak, tijek istrage je pokazao da to nije točno. Autor svastike trebao bi biti snimljen jer kamere na Poljudu, najmanje njih četiri, pokrivaju i travnjak. Usto, približavanje na tim je kamerama iznimno pa može čak zumirati i broj na sjedalicama koji nije veći od dva centimetra. Stoga policijski djelatnici s velikom pozornošću prate svaku minutu snimke, izuzeli su zapise dvanaest dana uoči utakmice jer se smatra da je počinitelj u tom razdoblju mogao travnjak posuti herbicidom koji je ostavio trag kukastog križa. Za sada je, kako neslužbeno doznajemo, isključena mogućnost ulaska na stadion preko ograde, te su snimke već pregledane. Ostale varijante su ulazak kroz neki od službenih ulaza, u Poljudu ih ima niz. Ali, ako je počinitelj bio maskiran, a teško je vjerovati da nije, onda će ga teško identificirati. No, time će se policija baviti kada na snimkama pronađe počinitelje, tada će se gledati način hodanja, gegovi, tikovi... Pratit će se svaki detalj koji bi mogao pomoći u otkrivanju počinitelja.

Policija, naravno, pokušava skriti sve detalje, uvijek je to ona priča "istraga je u tijeku, ne možemo o njoj dok traje". Ali, stigao je demanti da je bilo tko od policijskih službenika bio na obavijesnom razgovoru, tvrde da nitko od policajaca nije osumnjičen za iscrtavanje kukastog križa. Ono što je nedvojbeno, a to istraga pokazuje, počinitelj nije bio toliko profesionalan, odnosno nije mogao predvidjeti toliko detalja. Tako je u prvoj varijanti puštena priča o kemikaliji koja je počela djelovati točno uoči početka utakmice. To bi bila izuzetno sofisticirana akcija, u rangu najvećih terorističkih djela. Poljudska svastika bila je vidljiva, a to neke fotografije pokazuju, i dan uoči utakmice. Vidjela se na treningu Italije, ali nitko je nije primijetio. Kemikalija je počela djelovati 24 sata prije utakmice, kukasti križ se i na talijanskom treningu, da je netko pozorno gledao s tribina, mogao primijetiti.

vecernji.hr