Kako su na Pantovčaku tajili Tuđmanovu bolest

franjo tuđman

Prvi predsjednik nezavisne Hrvatske Franjo Tuđman preminuo je na današnji dan prije 18 godina, ali njegova bolest tajila se gotovo tri godine od hrvatske javnosti.

Tjednik "Nacional" je 1996. godine razotkrio kako je Pantovčak skrivao od čega boluje Franjo Tuđman, te su otkrili pravu pozadinu predsjednikova tajnog odlaska u bolnicu Walter Reed.

Javnost je zapravo tek tada doznala ono što je vrh vlasti dugo pokušavao prikriti, a to je da prvi hrvatski predsjednik boluje od karcinoma.

Tuđmanova pojavljivanja u javnosti tijekom studenog 1996. dala su naslutiti da je njegovo zdravstveno sve gore. Prvi put to se jasno moglo vidjeti 5. studenog, prilikom primanja talijanskog ministra vanjskih poslova Lamberta Dinija, kada Tuđman nije mogao skriti znakove ozbiljne iscrpljenosti.

Još se gore doimao dva dana poslije kada je na svečanoj sjednici Vlade pred TV kamerama izmučenim i jedva čujnim glasom zahvalio Vladi Zlatka Mateše na jednogodišnjem radu.

Istoga dana desetke kilograma mršaviji Franjo Tuđman odavao je dojam potpuno slomljenog čovjeka dok je na izvanrednoj sjednici Predsjedništva HDZ-a.

potpisivanje washingtonskog sporazuma

A kada je 11. studenog prilikom predaje odlikovanja generalu Zvonimiru Červenku Franjo Tuđman od iscrpljenosti gotovo pao, napokon je hitno prevezen u Novu bolnicu u Dubravi. Da je u njoj proveo dva dana na pretragama, također se tajilo, a istinu nije znala ni većina suradnika iz Predsjedničkih dvora. Hrvatskoj javnosti upravo je tada prešućeno poražavajuće otkriće – liječnici su ustanovili da je posrijedi opaka bolest te da je nužan hitan operacijski zahvat.

Sve što je uslijedilo pomno se krilo od hrvatskih građana i javnosti. Vozilom Hitne pomoći u pratnji policajaca na motociklima predsjednik je prevezen u zagrebačku zračnu luku ne bi li što brže stigao u bolnicu Walter Reed u Washingtonu. Građanima je informacija plasirana u lažnom obliku pa su na radijskim vijestima doznali samo da je predsjednik "otputovao na kraći odmor i detaljniji liječnički pregled".

franjo tuđman

No "Nacionalu" je u vašingtonskoj bolnici potvrđeno da je ondje primljen teško bolesni hrvatski predsjednik te da je u bolnicu stigao u pratnji svog privatnog doktora dr. Miomira Žužula i supruge Ankice.

Diplomatski izvori bliski State Departmentu "Nacionalu" su potom potvrdili da su liječnici vašingtonske bolnice nakon detaljnih pretraga ustvrdili ono što su samo rijetki u Zagrebu znali i to tajili pod svaku cijenu – Franjo Tuđman ima karcinom želuca u poodmakloj fazi. Još jedna potvrda stigla je u obliku pisma potpore koje su hrvatskom predsjedniku uputili tadašnji američki predsjednik Bill i njegova supruga Hilary Clinton, a u kojem Tuđmanovo stanje opisuju kao "vrlo teško" i žele mu brzo i sretno ozdravljenje.

A da je Tuđmanovo liječenje u Washingtonu doista držano u strogoj tajnosti pokazalo se 15. studenog kada su novinari pojedinih američkih listova od hrvatskog veleposlanstva pokušali doznati nešto više o Tuđmanovu boravku u bolnici. Njima je tada rečeno da je vijest o predsjednikovu boravku u Walter Reed bolnici netočno jer veleposlanstvo nema nikakve informacije.

No, istog je dana CNN iz pouzdanih izvora doznao i objavio da Franjo Tuđman boluje od karcinoma želuca. Ured predsjednika potom je demantirao te tvrdnje, priznavši samo da je Tuđman na liječenju i da nema karcinom, nego samo bezazlene želučane teškoće. Tako je, dakle, hrvatski politički vrh još jednom dokazao svoje inzistiranje na prikrivanju prave istine o zdravstvenom stanju prvog hrvatskog predsjednika i činjenicu da su svjesno i namjerno obmanjivali hrvatski narod, prenosi express.hr.

No u Americi je malo tko vjerovao u fingirane informacije koje su stizale iz Hrvatske. New York Times je ubrzo objavio članak u kojem se razmatra eventualna posttuđmanovska era, napominjući da će se prvi predsjednik Hrvatske vjerojatno morati povući iz politike.

U Zagrebu je onda slijedila nova operacija, a liječnički konzilij izvijestio je da se predsjednik dobro oporavlja nakon operacije perforiranog divertikula debelog crijeva.

No, pet dana poslije pojavile su se postoperativne komplikacije, odnosno upala potrbušnice. Liječnici su tada uvjeravali da su takve komplikacije uobičajene, no da se unatoč njima Franjo Tuđman normalno oporavlja pa su čak najavljivali da očekuju kako će predsjednik iz bolnice izići za desetak dana.

No ubrzo su se pojavile nove komplikacije - Franjo Tuđman imao je unutarnje krvarenje i 13 dana nakon operacije bio je u iznimno teškom zdravstvenom stanju.

Desetak dana poslije pojedini organi postupno su počeli otkazivati. Tijelo je posustalo 10. prosinca kada je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman preminuo.