Kako je Goranin izvukao živu glavu

medvjedi, alkohol, alkoholičar, medvjedica, medvjed, medvjedi, med, Šuica, medvjed, medvjedi, Grobnik , medvjed, medvjedica, napad medvjeda, medvjedi, pčele i med
Predsjednik Lovačkog društva »Jelenski Jarak« iz Vrbovskog, Igor Baraba, ispričao nam je kako se 42-godišnji lovac iz mjesta Matići pokraj Moravica uspio izvući iz kandži medvjedice koja ga je jučer teško ozlijedila u šumskom predjelu Koritnik.

Spasonosni metak
- Članovi našeg društva nalazili su se u šumskom predjelu Koritnik, u blizini mjesta Moravice, u organiziranom lovu na divlje svinje. U jednom trenutku naš član, inače vrlo iskusan lovac, našao se sam u bliskom susretu, na udaljenosti od nekoliko metara, »oči u oči« s medvjedicom s troje mladunčadi. Kada je lovac ugledao medvjedicu nije bježao već se popeo na prvo drvo, ali je razjarena medvjedica uspjela lovca uhvatiti kandžama za nogu i povlačila takvom silinom da ga je uspjela povući na tlo. Mrcvarila ga je na tlu, ali je lovac bio toliko priseban da je opalio metak što je uplašilo medvjedicu i ona je pobjegla, prepričao nam je predsjednik Društva jučerašnji događaj.
-Medvjedi su inače plašljive životinje pa je zapravo ispaljen metak u zrak bio najbolji potez koji je lovac u tom trenutku mogao izvesti, potjerao je medvjedicu koju je pucanj itekako uplašio, pojasnio nam je Igor Baraba.

Veći odstrel
- Lovcu je teško ozlijeđena noga s obzirom da ga je medvjedica povukla s drveta, no srećom, bio je pri svijesti i nadamo se da će se brzo oporaviti, kazao je, te dodao da u tome kraju postoji problem s medvjedima.

- Naše lovačko društvo trenutno je uključeno u projekt prebrojavanja medvjeda u našim šumama upravo iz razloga da nam se eventualno omogući i veći godišnji odstrel te divljači. Kako medvjedi nemaju prirodnog neprijatelja, oni su najveći predatori, razumljivo je njihovo prirodno razmnožavanje koje brojem daleko premašuje kvotu kojom možemo odstrijeliti jednog medvjeda godišnje. Mi smo o tome obavijestili naše nadležno Ministarstvo kao i Veterinarsku stanicu, ali je činjenica da smo u posljednje vrijeme prebrojili više od dvadeset medvjeda na našem lovnom području. Samo tijekom jučerašnjeg dana, kada se dogodio ovaj incident, lovci su naišli i prebrojali pet medvjeda, pa ne znamo kako dalje, nastavio je Baraba.

Naglašava da su medvjedi vrlo plašljive životinje pa brine ovaj slučaj da je medvjedica nasrnula na lovca.

- Razumljivo, s jedne strane životinja je branila svoje mlado, no lovac nije ni sa čime izazvao bijes medvjedice, zaključio je predsjednik lovačkog društva iz Vrbovskog.

Hina