Josipović i Milanović izviždani u Kninu

Hrvatska vojska
Središnja svečanost započela je podizanjem državne zastave na Kninskoj tvrđavi nakon čega se kod spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95, održalo polaganje vijenaca i paljenje svijeća.
Uslijedio je mimohod pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, braniteljskih i stradalačkih udruga i državnog vrha nakon kojeg će se održati svečana Sveta misa za domovinu u privremenoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog zavjeta.

Pokrovitelj svečanosti je predsjednik Republike Ivo Josipović, a središnjoj svečanosti također su nazočili i predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, članovi vlade i Hrvatskog sabora, predstavnici političkih stranaka i brojni drugi dužnosnici.

Na spomen imena predsjednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića začuli se zvižduci. Govor premijera Zoran Milanovića praćen je glasnim zvižducima i negodovanjem iz publike.

- Zajedno gradimo bolju budućnost, ali želimo i bolju sadašnjost, rekao je premijer zahvalivši se svim hrvatskim braniteljima. Ovo je naše vrijeme i vrijeme za svakog od vas. Svaka vlast u Hrvatskoj je bila narodna vlast pa tako i ona Franje Tuđmana kojem ovom prilikom odajem poštovanje, rekao je Milanović.

Nakon premijera građanima se obratio Predsjednik hrvatskog sabora Josip Leko.

- Ovo je dan hrvatskih branitelja. Pobjeda je građanima donijela dugo željeni mir, povratak normalnom životu. To su trajne vrijednosti. Prema svim hrvatskim braniteljima izražavam svoje najiskrenije poštovanje i divljenje. Izražavam i žaljenje što su na njihov dan u Hrvatskoj prisutni duboki razdori koji bi Hrvatsku u ratu sigurni doveli do uništenja. Pojavile su se snage kojima ne odgovara naše jedinstvo. Osuđujem posijano sjeme razdora. Iz poštivanja prema braniteljima odlučio sam sudjelovati u ovoj proslavi, no moram istaknuti kako sam zabrinut velikim podjelama u državi. Mržnja nikome ne koristi. U demokratskom društvu ne vrijedi pravilo tko nije s nama, taj je protiv nas, rekao je Leko.

Uslijedio je govor predsjednika Republike Ive Josipovića koji je također popraćen zvižducima.

- Hrvatska je pobijedila u ratu, a mora pobijediti i u miru. Moramo pobijediti dosadašnju krizu, bijedu i sve nedomkratske tendencije koje prepoznajemo u hrvatskom društvu. Čestitam svima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan branitelja i 19. obljetnicu 'Oluje'

Nakon govora Josipović je u obraćanju medijima izjavio kako ga zvižduci nisu iznenadili te da to na današnji dan nije toliko bitno.

izvor: Večernji list