Josipović: Hrvatska će pomoći BiH, ali za ulazak u EU potrebno je ispuniti brojne uvjete

Ivo Josipović, Dobar loš zao emisija, Mario Vrankić, Ivo Josipović, Europska unija, Ivo Josipović, BIH, ateisti, Božić, Hrvatska, Ivo Josipović, Predsjednik Republike, europski uhidbeni nalog, slučaj Perković, rasprava o ustavnim promjenama, Ivo Josipović, Ured predsjednika Republike, kbc rebro, Rebro, Ivo Josipović, Predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, oluja, obrambeni rat, Ivo Josipović, BIH, Hrvati u BIH, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Međunarodni sajam gospodarstva Mostar za posjetitelje, Mostar, Predsjednik Ivo Josipović, posjet SAD-u, s američkim investitorima, Barack Obama, Ivo Josipović, Hrvati u BIH, Ivo Josipović, Predsjednik Ivo Josipović, predsjednički kandidati, predsjednički izbori,  predsjednički kandidat

Od vas će se vjerovatno tražiti čak i više nego što se od nas tražilo", kazao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u večerašnjoj emisiji "Invervju 20" BHT 1.

On je izrazio uvjerenje da će se, i na putu prema Europi, pokazati da BiH u Hrvatskoj ima prijatelja.

Upitan za ocjenu regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti kaže da „postoje neki dobri pozitivni trendovi, ali i situacije koje nisu onakve kakve bismo željeli."

"Dobro je da smo u stalnim međusobnim kontaktima. Rješavamo mnoga otvorena pitanja pa i ona vrlo osjetljiva iz vremena rata - pitanja nestalih, izbjeglica i imovine, otvara se i jača gospodarska suradnja s praktično svim zemljama, barem gledano iz ugla Hrvatske.

S druge strane, možda neke aktivnosti ne idu onako kako bi to bilo poželjno, te možda premalo razgovaramo o još većoj gospodarskoj suradnji ili o zajedničkoj europskoj budućnosti", kazao je.

Misli da je za unaprjeđenje odnosa država u regiji važan osjećaj odgovornosti za izgovorenu riječ, te da „svaka kriva rečenica u ovim osjetljivim uvjetima, ipak još postratnih događanja, može utjecati na odnose u regiji".

"Svako od nas mora znati da jednom svojom dobrom i kvalitetnom rečenicom može otvoriti vrata prijateljstva s mnogima, kao što ih može i zatvoriti", kaže on.

Za hrvatskog predsjednika važno je da se šire veze i kontakti među ljudima „jer ovaj prostor, bez obzira na činjenicu da imamo svoje države i da smo ponosni na to, ne znači da u susjedima nemamo drage prijatelje".

Fena