Josip Boljkovac uhićen pod sumnjom za ratni zločin iz 1945.

josip boljkovac, uhićenje, ratni film, likvidacija  civila , anto nobilo, josip boljkovac, OZNA
Ako me uhite, bit će to znak da me se boje i da se boje prave istine. Za optužbu da sam ratni zločinac morate imati dokaze i argumente, a Karamarko ih protiv mene nema, ne može ih imati je nisam počinio nikakav zločin. Dakle, bit će to čisto političko uhićenje jer su izbori pred vratima, a oni znaju da sam ja protiv pljačkaša te da podržavam progresivnu politiku kakvu nudi "Kukuriku koalicija" - to nam je izjavio Boljkovac krajem kolovoza, kada se neslužbeno počelo najavljivati njegovo uhićenje.

Kuloarske najave da će biti uhićen poslije 1. rujna nisu se ostvarila, ali na uhićenje nije trebalo dugo čekati, piše slobodna dalmacija.

Boljkovac je očito već tada imao osjećaj da se oko njega steže obruč policijskih istražitelja, koji na karlovačkom području posljednjih godina intenzivno rade na iskapanju grobnica i istraživanju partizanskih zločina, pa je angažirao poznatoga zagrebačkog odvjetnika Antu Nobila.

- Ti koji me optužuju neka budu sretni što su sada živi, jer sam ja ljude spašavao, a ne ubijao. Nisam bio zapovjednik logora Dubovac koji je bio pod nadležnosti okružne Ozne. Nisam bio na Dubovcu, ni na Jazovki, ni na Bleiburgu - neprestano je ponavljao Joža Boljkovac.

Osim njega, za ratne zločine iz tog doba policija sumnjiči i Josipa Manolića te narodnog heroja Radu Bulata.

Dok su Boljkovac i Manolić to navodno radili kao zapovjednici Ozne u Karlovcu, odnosno Bjelovaru, Bulat je odgovoran kao jedan od partizanskih zapovjednika. Istraga partizanskih zločina na karlovačkom području počela je još 2003. godine, a do danas je otkriveno nekoliko masovnih grobnica na lokacijama Petrova gora, Babina gora, Kozjača i Vidanka, u kojima je pronađeno nekoliko stotina kostura.

Prije samo pet dana MUP nam je odgovorio kako nisu podnosili kaznene prijave niti protiv koga za zločine iz Drugog svjetskog rata.