Još četiri Hrvatice otišle u Islamsku državu?

muslimanke burka

Vijest o djevojci iz Zagreba koja je ranjena u posljednjem napadu na Islamsku državu u sirijskom gradu Raki odjeknula je domaćim medijskim prostorom, a kako se doznaje iz diplomatskih izvora, radikalnim islamistima u borbama u Siriji i Iraku pridružile su se još tri ili četiri državljanke RH, piše Jutarnji.

Te su žene prethodno prešle na islam nakon čega su se priključile radikalnim borcima Islamske države. One u borbama ne sudjeluju direktno, no to se podudara s izvješćem SOA-e u kojem se navodi kako izvjesni broj žena sklapa brakove s islamističkim borcima nakon čega odlaze u ratna područja kao njihova pratnja.

Iako su radikalni islamisti potvrđeno djelovali u susjednim zemljama poput BiH i Slovenije, Hrvatska nije identificirana kao država u kojoj islamisti regrutiraju svoje članove. Tome uvelike u prilog ide djelovanje Islamske zajednice u Hrvatskoj koja se vrlo kritički postavlja prema radikalnom islamu i idejama ISIS-a. Prije nekoliko godina zabilježeni su pokušaji osnivanja organizacije vehabija u Zagrebu no to je spriječene suradnjom Mešihata i sigurnosnih službi.

Hrvati koji naglo prijeđu na islam i počne živjeti po svim običajima smatraju se, zbog trenutne situacije, potencijalno sumnjivima te ih SOA ima u evidenciji.