Ja sam Tomislav i nisam provalnik, samo sam bolesnog sina odveo na more

...Tomislav, otac dvoje bolesne djece, odlučio je reagirati i otkriti pravu istinu o tome zašto je bio prisiljen 'iskoristiti' napuštenu državnu imovinu.

Na ''ljetovanje'' u zapuštenoj državnoj Vili Kremešek u Opatiji Tomislava, koji sebe i obitelj prehranjuje skupljanjem boca, nije motivirala želja za ugodom na jadranskoj obali, nego sinova bolest.

Tomislav nema ni 40 godina, nezaposleni je branitelj, radio je u privatnoj firmi i dobio otkaz, otac je dvoje male i bolesne djece, supruga mu je nezaposlena. Dobila je otkaz za vrijeme druge trudnoće, i to poštom na kućnu adresu, piše Novi list.

Petogodišnji sin ima atopijski dermatitis i boravak na moru mu je nužan

Njegov sin, koji još nema pet godina, ima atopijski dermatitis, koji ako se ne liječi može prijeći u astmu. Zbog bolesti bi trebao barem pet tjedana, a po mogućnosti dva mjeseca godišnje biti na moru jer ono ima blagotvoran učinak na njegovu bolest.

Tomislav je odlučio da će učiniti sve što može kako bi pomogao sinu.

''Lani smo preko Caritasa bili u Rovinju tjedan dana, ali to nije bilo dovoljno za sina. Za napuštenu vilu u Opatiji slučajno sam saznao, vidio sam je i lani sam napravio šator u vrtu vile i doveo obitelj'', govori nam Tomislav. Odbija bilo kakvu pomisao na to da je provalnik, da je učinio bilo što loše ili ikoga oštetio. Lani on i njegova obitelj nisu ni ušli u kuću jer nisu znali da je otključana. Boravak na moru pomogao je njegovu sinu. Zdravstveni problemi manifestirali su se na proljeće, a bez ''ljetovanja'' osip i plikovi pojavili bi se već najesen.

''Ove godine stigli smo u Opatiju na prvi dan našeg članstva u Europskoj uniji, 1. srpnja. Računali smo da ćemo biti u šatoru koji smo lani ostavili. Kad smo došli vila nije bila prazna, bila je u njoj neka mlađarija. Nismo je samo mi koristili ovog ljeta'', ispričao je Tomislav. Osim njih, svako malo je netko dolazio i odlazio, prenoćio koju noć. Očito je da Vila Kremešek funkcionira kao skvot. Shvatili su da kuća nije zaključana, zaključili da je za djecu bolje da budu u zidanoj zgradi, temeljito počistili kuću i iz nje iznijeli dvadesetak vreća za smeće i još dvije vrećice pune korištenih šprica jer ove su godine vila i park bili u gorem stanju nego lani.

Svaki dan na 'ljetovanju' skupljao boce kako bi zaradio za hranu i osnovne troškove

''Svakoga dana sam barem tri puta prolazio uzduž i poprijeko Opatijom i okolicom. Treba skupiti boca za 200-300 kuna dnevno, s tim novcem kupiti hranu i druge potrepštine za nas četvero, a nisam ja jedini skupljač boca na tom terenu. Navečer bi izašli u šetnju Opatijom i tada bi svi skupa skupljali boce, pa onda ujutro po namirnice i topli obrok za djecu, prepričao je Tomislav.

''Policija je vidjela da smo u kući i nije reagirala. Ako treba, otići ću dolje i predati se. A što se tiče ovoga što sam napravio, za sina i njegovo zdravlje to ću opet napraviti'', bio je odlučan Tomislav.

Novi list