Izvanredne mjere obrane od poplave u Karlovcu i Lici

poplave, Zagrebačka županija, vodostaj, Velikogorički Stožer za zaštitu i spašavanje, rijeka Kupa, sava, obilne kiše, lika, poplave, priča, utapanje, spašavanje, odzak, pomoć, poplave
Zbog obilnih kiša proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava za područje Kosinja, gdje je i najkritičnije stanje u Lici što se plavljenja tiče.

Mladen Vodička, voditelj ispostave Hrvatskih voda za Liku, izjavio je jutros Hini kako je u Lici u zadnja 24 sata palo blizu 100 litara kiše po četvornom metru, te da je poplavom najviše ugroženo područje Kosinja. Dotok rijeke Like u akumulaciju Kruščica je 460 kubika u sekundi pa se sva ta količina vode propušta kroz branu u donji tok rijeke Like. Za promet su zatvorene lokalne ceste prema Šušnju i Kosinjskom Bakovcu. Na tom su području na snazi izvanredne mjere od poplava.

I u Gackom polju kod Otočca izlila se rijeka Gacka na podučju Sinca i Ličkog Lešča gdje je voda ušla u nekoliko gospodarskih objekata. Na tom području uvedene su redovne mjere obrane od poplave.
Kako se doznaje u gospićkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi, protekle noći su na području grada i okolice vatrogasci imali nekoliko intervencija.

Zbog povišenog vodostaja rijeka Bednje i Plitvice na varaždinskom su području uvedene redovne mjere obrane od poplava, doznaje se jutros iz varaždinskog Centra 112. Mjere se odnose na područje Bednje od Varaždinskih Toplica do ušća u Dravu te od Varaždinskih Toplica do Stažnjevca kraj Ivanca.
Redovne mjere uvedene su i za rijeku Plitvicu u cijelom njenom toku.

Kako se navodi u dopisu Hrvatskih voda, do porasta vodostaja rijeka došlo je zbog većih količina padalina i naglog topljenja snijega. Zasad nisu ugrožene kuće i naselja, a do izlijevanja je došlo samo na pojedinim poljoprivrednim površinama

9.45 Zbog rasta vodostaja Kupe u Karlovcu - koji je u 7 sati iznosio 771 centimetar, u 8 sati na 776, a u 9 već na 781 - te zbog njezina izlijevanja na prometnice, polja i okućnice, u Karlovcu su jutros proglašene izvanredne mjere obrane od poplave, priopćio je karlovački Centar 112. Izlijevaju se i Mrežnica i Dobra, a posebno Korana, kao i svi ostali vodotoci na širem području Karlovca, Duga Rese i Barilovića.

Zbog izlijevanja Kupe na prometnicu u Koritinji zatvorene su državne ceste D36 Šišljavić-Koritinja, D6 kod Okića, G. Pokuplje - Levkušje, u Logorištu, Mala Švarča te mnoge lokalne ceste. Pod vodom je i dio državne ceste D6 u Okiću kod Vojnića, jer je i Radonja s pritokama previsoka za svoja korita.

U Karlovcu je pod vodom Obala Trnskog, poodvožnjak Ilovac, a na terenu su još od jučer popodne ekipe za promatranje stanja i interventne ekipe vatrogasaca i komunalnih poduzeća.

Osim što se voda crpi tamo gdje to može pomoći da ne poplavi prometnice, oni čiste nabujale grabe i kanale kako bi se postigao veći kapacitet za prihvat oborinskih voda, kazao je Martin Barić, pročelnik karlovačkog Centra 112.

Biljana Željeznjak, voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda, kazala je Hini da učestala plavljenja velikih površina oko Karlovca dokazuju nužnu potrebu gradnje objekata sustava obrane od poplava, čiji su dijelovi poput kanala Kupa-Kupa i protupoplavnog zida davno izgrađeni, ali sustav nije završen. Kod ovakvih vodostaja, neizbježno je izlijevanje rijeka iz korita na dijelovima koji nemaju nasipe, kako na polja tako i na ceste i dijelove naselja. Slika je ista kao prije godinu dana - pod vodom su karlovačka naselja Logorište, Mala Švarča, Mostanje, Gornje Mekušje, a u opasnosti su i Brodarci te naselja na lijevoj obali Kupe, kazala je Željeznjak.

Za poplavu na D36, gdje su opet odsječena sela Koritinja i Šišljavić, ona kaže kako će to stanje potrajati nekoliko dana, možda i deset jer se tijekom dana tek očekuje ostvarenje maksimalnog porasta vodostaja i to u okolnostima kada je Sava, u koju se kod Siska ulijeva Kupa, toliko velika da se i ona izlijeva iz korita.

Željeznjak ističe da su se jutros na sedam otvora postavile grede u protupoplavni zid uz Kupu, s tim da je to još u subotu učinjeno na pet mjesta, a što se ostalih mjesta tiče problem se rješava »točkasto«. »Interveniramo tamo gdje postoji neki čep od naplavina, a tamo gdje su široka plavljenja tamo ne možemo ništa i ove su učestale poplave dokaz da treba izgraditi, odnasno nastaviti davno započetu gradnju sustava obrane od poplave«, poručila je Železnjak.

Glasnogovornica karlovačkog gradonačelnika Ana Župančić rekla je Hini kako su gradonačelnik Damir Jelić i Martin Barić iz Centra 112 sazvali izvanrednu sjednicu Štožera za zaštitu i spašavanje, nakon koje će izvjestiti medije o stanju i poduzetim mjerama za ublažavanje tog izvanrednog stanja

9.30 Velikogorički Stožer za zaštitu i spašavanje najavio je jutros sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, radi naglog porasta Save i vodenog vala koji se očekuje u podne te istovremenog porasta Kupe. Nakon sastanka bit će objavljene daljnje mjere koje će se poduzimati u cilju zaštite i spašavanja.

Na terenu su s vatrogascima bili i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te zapovjednik Stožera Stjepan Kos. »Činimo sve što je u našoj mogućnosti, a kada od Hrvatskih voda dobijemo daljnje informacije i smjernice, nastavit ćemo s usmjerenim aktivnostima kako bismo učinili maksimalno moguće za naše mještane«, poručio je gradonačelnik Barišić.

Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije priopćio je kako je jutros održao izvanrednu sjednicu. Zaključeno je kako je uslijed obilnih kiša, topljenja snijega, rasta podzemnih voda te začepljenih kanala došlo do plavljenja na više lokacija na području Velike Gorice, Vrbovca, Ivanić-Grada, Dugog Sela, Sv. Ivana Zeline te općina Gradec, Rakovec, Farkaševec, Pisarovina, Orle, Pokupsko i Brckovljani.Stanje na području Vrbovca i dalje je ozbiljno, osobito u naselju Luka, a naselju Brčevec može se prići cestom, što jučer nije bio slučaj. Zoran Marković iz Hrvatskih voda istaknuo je i kako je najkritičnije na velikogoričkom području tj. u Petrovini, Mraclinu i Čičkoj Poljani.

Na većini ugroženih lokacija na području Zagrebačke županije na snazi su redovne mjere obrane od poplave, a jutros iza 5 sati proglašeno je izvanredno stanje na zaštitnoj vodnoj građevini u Poljanskom Lugu. Tamo je u 7 sati izmjeren maksimalni vodostaj ikad od 622 centimetra.

Damir Pilčik iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb te Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije istaknuli su kako su iznimno zadovoljni s aktivnostima lokalnih snaga i vatrogasaca.

Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju stanovnike da postoji opasnost da je uslijed nadiranja voda došlo do onečišćenja bunara i lokalnih vodovoda. Stanovnici se mole da bistru vodu iz bunara ili lokalnih vodovoda prije konzumiranja ili pak napajanja životinja prethodno prokuhaju. Prokuhanu vodu treba ohladiti i odmah konzumirati, ili je nakon prokuhavanja treba spremiti u hladnjak kako ne bi došlo do razvoja određenih bakterija. Ukoliko je voda zamućena ne smije se konzumirati niti nakon prokuhavanja, budući da se prokuhavanjem ne uništavaju kemijske tvari koje su dospjele u vodu. Prema saznanjima Stožera, voda iz javnih vodovoda nije zagađena i može se nesmetano konzumirati.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i načelnik Stožera zaštite i spašavanje Zagrebačke županije Rudolf Vujević obići će danas u 11 sati najkritičnije lokacije ne području Vrbovca, a u 13,30 sati područje Velike Gorice. Sljedeća sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije zakazana je večeras u 18 sati, stoji u priopćenju.

7.00 Zbog obilne kiše na zagrebačkom području, tijekom noći je bilo više od 65 intervencija vatrogasnih ekipa u poplavljenim kućama i podrumima, izvijestili su jutros iz zagrebačkog Centra 112.

Od 18 sati sinoć do tri sata jutros na terenu je bilo 65 intervencija vatrogasnih ekipa na ispumpavanju podruma i prizemlja kuća na cijelom zagrebačkom području, a ponajviše u Kašini te na velikogoričkom području i u zelinskom kraju, navode iz Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Procjenjuju da će do jutra biti više od stotinu intervencija jer, kako navode, pozivi građana nisu prestajali tijekom noći i jutra pa od tri do pet ujutro broje 30-ak novih intervencija.

Hina