IZBORI U RH: Na devet listi za BiH i dijasporu nema nitko s mjestom prebivališta u BiH!

izbori 2010, izbori, izbori, Hrvati u BIH, izbori 2010, pismo, dijaspora, izbori, izbori, Hrvatska, popis, izbori, Hrvatska, HDZ, kukuriku koalicija, izbori, BIH, ustav, Hrvatska, referendum, U ime obitelji, izbori, izbori u BiH, Stjepan Mikić, Troplet, Europski parlament u Briselu, izbori, poziv, izbori, Slovenija, izbori, kupovina glasova, plaćanje glasova, glasovanje, izbori, djeca, izbori, BIH, kupovina, birački odbori, izbori, provjera, glasovanje, izbori, poziv, BIH, izbori, predsjednički izbori, izvanredni izbori, izbori u BiH, BIH, izbori, izbori, klis, Konjic, izbori, Čitluk, HDZ BiH, izbori, zapadna hercegovina, BIH, izbori, Sarajevo, Hrvatska zemlja, izbori, Hrvatska zemlja, izbori, predsjednički izbori, Mostar, DIP Državno izborno povjerenstvo , predsjednički izbori, rezultati prvog kruga , Hrvatski narodni sabor, izbori u RH, poziv, izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Ploče, referendum, termoelektrana, izbori, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Hrvatska zemlja, iz
Ilustracija/Hercegovina.info
...(Hrvati iz Bosne i Hercegovine i dijaspore) i ovaj put će se rješavati uglavnom u BiH, ali nažalost i ovaj put na prvim mjestima 14 listi koje se bore u BiH i dijaspori najmanje je Hrvata koji uistinu i žive u našoj zemlji.

Na taj način se nastavlja politika koja smatra kako XI. izborna jedinica služi isključivo za uhljebljavane pojedinih kadrova u Sabor RH, a to što ovi o BiH znaju malo ili nikako, nikome ništa. Kada tomu dodamo da je za pojedine "isprane političke kadrove" Sabor RH, kolokvijalno kazano, kao starački dom koji ne plaćaju, nego uz plaću dobivaju i druge beneficije koje se mjere desetinama i stotinama tisuća kuna, nikoga ne treba čuditi da se najmanje rasprava vodi o problemima Hrvata u BiH i dijaspori.

Ako je suditi po aktivnostima saborskih zastupnika iz XI. izborne jedinice, Hrvatima u BiH teče med i mlijeko.

Kandidati na listama

Valjda nikome ne treba objašnjavati koliko je BiH komplicirana zemlja, pa ju teško razumiju i oni koji žive u njoj, a kamoli osobe koje žive u Hrvatskoj ili nekim drugim zemljama. Probleme Hrvata u BiH zasigurno će najbolje razumjeti oni koji iz osjećaju na vlastitoj koži, međutim i ovaj put o tomu se mnogo računa nije vodilo.

Primjerice, na listama koalicija Hrvatska stranka prava-Hrvatska čista stranka prava-Akcija za bolju Hrvatsku-Obiteljska stranka, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević-Hrvatska kršćanska demokratska unija dr. Marko Veselica-Demokratski savez nacionalne obnove- Desno ujedinjena stranka prava-Hrvatska demokratska stranka, MOST nezavisnih lista, Pametno za grad, Akcija mladih, Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske, Demokratska stranka žena, Hrvatska stranka reda, Nezavisna lista Stipe Petrina-Slobodna Hrvatska-ORaH nemaju na listama niti jednog kandidata koji ima prijavljeno mjesto prebivališta u BiH. Dakle, od 14 listi na njih čak devet nema nitko tko, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva RH, ima prijavljeno mjesto prebivališta u našoj zemlji, iz koje pak očekuju glavninu glasova ukoliko žele postati saborski zastupnici. Isto tako, na tih devet listi vrlo mali broj kandidata ima prijavljeno mjesto prebivališta u inozemstvu, što znači kako većina tih osoba živi u Hrvatskoj, a za glasove se natječu u BiH i dijaspori.

Svaki komentar je suvišan. Nadalje, na listi Autohtone hrvatske stranke prava od osam kandidata njih dvojica imaju prebivalište u BiH, jedan u Njemačkoj ostali u Hrvatskoj, na listi koalicije Hrvatska narodna stranka-Hrvatska stranka umirovljenika od 11 kandidata četiri imaju prebivalište u BiH, svi ostali u Hrvatskoj.

HDZ, Glasnović, Bandić

Najbolja situacija kada je u pitanju mjesto prebivališta očekivano je na listi HDZ-a, Neovisnoj listi Željka Glasnovića te koalicije "Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti"- Narodna stranka - Reformisti-Novi val - Stranka razvoja-Hrvatska seljačka stranka Stjepan Radić-Blok umirovljenici zajedno.

Na listi HDZ-a od 14 kandidata osam ih ima mjesto prebivališta prijavljeno u BiH, jedno u Srbiji, jedno u Makedoniji, ostali u Hrvatskoj. Na listi generala HVO-a i HV-a Glasnovića (koji istini za volju ima mjesto prebivališta prijavljeno u Zagrebu ali ne treba posebno isticati njegove zasluge u Domovinskom ratu u RH i BiH te činjenicu kako dobro poznaje prigode u BiH te je omiljen među bh. Hrvatima) većina kandidata je iz BiH. Listu Bandićeve koalicije nosi legendarni nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević (rođen u BiH, bio izbornik reprezentacije BiH i trener tuzlanske Slobode), od 14 kandidata njih devet ima prijavljeno prebivalište u BiH.

Sve u svemu, zaključno možemo ponoviti kako bi prvorazredna senzacija bila da bilo tko osim liste HDZ-a i generala Glasnovića odnose jedan, dva ili sva tri mandata koje daju glasovi Hrvata iz BiH i dijaspore. Ipak, ovi izbori bi vrlo lako mogli dobiti etiketu povijesnih kada je u pitanju BiH i dijaspora jer bi HDZ mogao po prvi put ostati bez jednog ili više mandata iz XI. izborne jedinice.

Dnevni list