FOTO  Izaslanstvo SC Mostar u posjetu Hrvatskom saboru i Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske

studentski centar, Sveučilište u Mostaru, hrvatski sabor
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji nije bio u službenom protokolu za prijem izaslanstva SCM-a, pridružio se izaslanstvu oduševljen dolaskom studenata iz Mostara i predstavnika Studentskog centra Mostar. Iskazao je veliko zanimanje za rad Studentskog centra i život studenata u Mostaru ne skrivajući zadovoljstvo razvojem mostarskog Sveučilišta te poželio istom da se uskoro nađe na listi najboljih 500 sveučilišta u svijetu.
„U Hrvatskoj kao i u svim tranzicijskim zemljama prisutno je raslojavanje društva i ljudi sve teže žive. Povećava se broj siromašnih, a isto vrijeme dolazi do enormnog bogaćenja pojedinaca", kazao je Leko koji je ponosan na svoje hercegovačke korijene.
Naime, Josip Leko rođen je u Ledincu koji danas pripada općine Grude, dok je nekada bio dio općine Široki Brijeg.

Leko je istaknuo kako bi mu bilo jako drago posjetiti Studentski centar Mostar kada bude dolazio sredinom mjeseca u Hercegovinu ukoliko mu to dopuste službene obveze a posebice je pokazao želju za objedom u studentskom restoranu skupa sa studentima. „Želja mi je doći i objedovati u studentskom restoranu uz studente i na tren se vratiti u studentske dane" istaknuo je Josip Leko.
Ponosan na svoje hercegovačke korijene je i saborski zastupnik Goran Marić, inače doktor ekonomskih znanosti.
„Veseli me pozitivan razvoj Sveučilišta u Mostaru u čiju je izgradnja Hrvatska uložila značajna sredstva. U tom periodu rekonstrukcije bio sam predsjednik Odbora za financije i državni proračun u Hrvatskom saboru i sudjelovao sam u projektu", riječi su Gorana Marića.
Studentima i djelatnicima Studentskog centra Marić je prezentirao prijedlog o stručnom usavršavanju najboljih kadrova iz BiH u Bruxellesu, s kojim bi se olakšao ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, a isto bi prema njegovom prijedlogu trebala financirati Hrvatska.
Zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru iz BiH, Ilija Filipović istaknuo je kako Hrvatska pomaže Hrvatima u Bosni i Hercegovini onoliko koliko može u ovom trenutku, možda čak i više.
„Vi činite intelektualnu moć Hrvata u Bosni i Hercegovini", poručio je Filipović studentima i djelatnicima SCM-a.
Filipović je kao prioritete za Hrvate u Bosni i Hercegovini naveo promjenu Izbornog zakona, kojim bi se onemogućilo drugim narodima da biraju Hrvatima predstavnike kao i pokretanje RTV kanala na hrvatskom jeziku.
Uz Filipovića predstavnici Hrvata iz BiH u Hrvatskom saboru još su Perica Jelečević i Marija Rapo koja zbog opravdanih razloga nije prisustvovala posjeti izaslanstva Studentskog centra.
Perica Jelečević također se osvrnuo na uspješan razvoj Sveučilišta, posebno istaknuvši otvaranje studija u njegovom rodnom gradu Orašju.
Ravnatelj Studentskog centra Mostar, Dragan Mikulić prezentirao je rad SCM-a koji slovi za najbolji studentski centar u BiH. Mikulić je istaknuo kako pri Centru djeluje Sportska udruga u sklopu koje su dva kluba sa zavidnim rezultatima i portal pogled.ba koji je u veoma kratkom vremenu stekao čitateljsku publiku.
„Jedan od ciljeva Studentskog centra je izgradnja Trećeg paviljona za koji je već urađen Idejni projekt, a građevinski bi trebao biti gotov krajem siječnja 2015. godine i vjerujemo kako će nam Vlada Republike Hrvatske dati potporu ", rekao je Mikulić.

U Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske predstavnike Studentskog centra i Komisiju za studentski standard primila je Predstojnica Državnog ureda Darija Krstičević, koja je prezentirala način rada Ureda te planove kroz narednu godinu. Prezentirala je i novi projekt stipendiranja hrvatskih studenata za koji se studenti već od danas mogu prijaviti a detalje mogu pronaći na službenoj stranici državnog ureda. Ravnatelj Studentskog centra Dragan Mikulić ukratko je prezentirao rad Centra te projekt izgradnje trećeg paviljona za čiji građevinski projekt je Centar i aplicirao Državnom uredu za Hrvate izvan RH. Razgovaralo se o mogućnostima dobivanja potpore za isti projekt za koji je Darija Krstičević pokazala veliko zanimanje i velike mogućnosti za dobivanje financijske potpore u budućnosti. „ Vi ste kao studentska populacija jedan od naših najvećih prioriteta i dajemo si za obvezu pomoći mladim intelektualnim Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Izgradnja dodatnih kapaciteta za smještaj studenata mora biti podržana jer na taj način dajemo priliku većem broju mladih Hrvata za studiranjem"riječi su Darije Krstičević.

Odlazak izaslanstva Studentskog centra Mostar i njihovih studenata u Zagreb financirali su partneri i sponzori iz regije koji su prepoznali važnost i potrebu posjeta spomenutim institucijama te im se Centar ovim putem zahvaljuje na potpori.