Izaslanstvo Hrvata Bos. Grahova u Državnom uredu za Hrvate izvan RH

bosansko grahovo, Zagreb
...Hrvata Bos. Grahova u čijem su sastavu bili predsjednik OO HDZ BIH Bos. Grahovo Darko Sarić, potpredsjednik Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić" Bos. Grahovo Krešimir Sarić i župnik Drvara i Bos. Grahova don Davor Klečina.

Izaslanstvo Hrvata iz Bos. Grahova upoznalo je predstojnika Milasa sa stanjem hrvatske populacije na području Bos. Grahova, teškim životnim uvjetima za sve stanovnike ove siromašne općine u jugozapadnom dijelu Bosne, te s brojnim aktivnostima kojim Hrvati kroz društveno djelovanje pokušavaju barem donekle ublažiti tešku svakodnevicu svih žitelja Bos. Grahova.

Posebno su istaknuli problem sela Uništa koje je je od općinskog središta i ostataka države odvojeno neprohodnim planinskim masivom Dinare, pa se u njega može doći jedino preko teritorija druge države, Republike Hrvatske. Nepostojanje službenog graničnog prijelaza stanovnicima ovog sela svakodnevno stvara poteškoće u komunikaciji s obližnjim Kijevom i „ostatkom svijeta", budući da se svaki prijelaz granice smatra ilegalnim.

Predstojnik Milas pozorno je saslušao izlaganje svojih sugovornika i izrazio divljenje optimizmu, želji za povratkom i normalnim životom, te brojnim aktivnostima malobrojne ali žive hrvatske zajednice na području Bos. Grahova. Zajamčio je pomoć Državnog ureda za Hrvate izvan RH projektima Hrvata u Bos. Grahovu koji mogu biti od koristi i svim drugim žiteljima na području te općine. Također je obećao da će u najskorije vrijeme sa svojim suradnicima posjetiti Bos. Grahovo te tako dati podršku povratku i normalizaciji života svih stanovnika tog područja.

Izaslanstvo Hrvata Bos. Grahova primio je i novoizabrani predstojnik Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar koji je također obećao pomoć.